Zoeken

Rotterdamse Tahir waste miljoenen aan zwart geld in Dubai

2 juni 2022 - 10:20 - Marokko

©

Tahir R. bood via zijn administratiekantoor in Rotterdam, een compleet financieel dienstverleningspakket aan voor ondernemers. Maar het Openbaar Ministerie zegt dat het bedrijf functioneerde als een façade voor een criminele onderneming om honderdduizenden euro’s wit te wassen.

In april 2018 kwam een sportschoolhouder het kantoor van R. binnen en vertelde dat hij graag zijn onderneming wilde uitbreiden, maar met het probleem zat dat hij enkel over zwart geld beschikte. Tegen een honorarium van 10 procent van het transactiebedrag, zegt R. het probleem op te kunnen lossen, door de overmaking van het aankoopbedrag als lening vanuit een firma aan de notaris. Maar op dat moment werden de mannen afgeluisterd door de politie, die reeds in 2016 tips binnen had gekregen met betrekking tot de investeringen van R. in Dubai en in recreatieparken binnen en buiten Nederland. Hij zou thuis ook miljoenen zwart geld hebben liggen, schrijft het AD.

Lees ook: Rotterdamse agent Mohamed ontketent keiharde wraakactie in drugsmilieu

De 50-jarige eigenaar van het administratiekantoor uit Capelle aan den IJssel staat nu samen met acht andere verdachten terecht. Hij wordt door het OM ’de onbetwiste hoofdrolspeler’ genoemd in tal van duistere zaken met crimineel geld. "Het is de R.-methode", zegt de officier van justitie over zijn werkwijze. Er zouden ook appartementen gefinancierd zijn in Rotterdam. Een Schiedamse ex-advocaat zou in twee transacties een rol hebben gespeeld. In een kluis die R. huurde is 309.000 euro cash aangetroffen waarvan de herkomst onduidelijk is. Er wordt geschat dat zijn frauduleuze praktijken minstens 1,5 miljoen euro hebben opgeleverd.

Lees ook: Hagenaar Najim staat terecht voor duwen glazenwasser van 10 meter hoog

Een van zijn vermeende handlangers is de 62-jarige Muhammad J., die een belwinkel runt die hem volgens de aanklager een legaal inkomen oplevert van de grootte van het bestaansminimum, maar in zijn woning is een kluis aangetroffen met daarin meer dan 75.000 euro. Het OM heeft de zaak zes jaar lang onderzocht en zegt dat dit voldoende bewijs opleverde om tegen Tahir R. 3,5 jaar cel te eisen. Justitie wil ook dat hij 5 jaar niet als accountant, boekhouder en belastingadviseur mag werken en een verbeurdverklaring van de 316.000 euro die hij opstreek. Idem voor de 75.000 van Muhammed D., voor wie het OM een jaar cel eis. Beide mannen zouden ook nog een boete van 50.000 euro moeten betalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team