Zoeken

Rotterdamse agent Mohamed ontketent keiharde wraakactie in drugsmilieu

27 mei 2022 - 19:00 - Wereld

©

Toen een Rotterdamse politieman vorig jaar informatie over een aanrijding haalde uit de politiesystemen om een familielid te helpen, waren de gevolgen niet te overzien. De informatie werd namelijk gebruikt voor een meedogenloze wraakactie in het drugsmilieu.

De 34-jarige Mohamed I. werkte al zestien jaar bij de politie wanneer een verre neef hem om gegevens vroeg. Er zou een aanrijding hebben plaatsgevonden, waarbij de bestuurder van een bestelbus een vluchtmisdrijf pleegde. I. adviseerde zijn neef om aangifte te doen omdat hij over het kenteken beschikte, maar een paar dagen later zocht hij toch nog het adres en de bedrijfsnaam van de eigenaar voor hem op. Die ambtshandeling moet in het systeem vastgelegd worden en als hij dat ook had gedaan, zouden de gevolgen niet zo heftig zijn geweest. Maar de Rotterdammer vergat dit omdat hij op dat moment veel aan zijn hoofd had, schrijft het AD.

Lees ook: Fatima Aboulouafa eist baan bij politie Leiden terug

De gegevens die Mohamed I. doorspeelde naar zijn neef worden niet voor verzekeringsdoeleinden gebruikt, maar voor een aanslag op een bedrijfspand aan de Kreekweg in Zwijndrecht. In augustus reed een personenauto door de pui van het pand en veroorzaakte een verwoestende brand. De politie vermoedde meteen een aanslag gericht tegen zakenman Alex R. uit Alblasserdam, die een bedrijf heeft in dat gebouw. Het Openbaar Ministerie ging ervan uit dat criminelen het op hem gemunt hadden vanwege een partij drugs van 1900 kilo, die door de politie werd onderschept in de haven van Antwerpen.

In de rechtbank verklaarde politieman Mohamed I. dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. "Ik was in de veronderstelling dat er een ongeluk had plaatsgevonden en dat de veroorzaker was doorgereden. Daarom heb ik die gegevens doorgespeeld. Ik wist echt niet dat die informatie voor iets anders zou worden gebruikt. Het doet mij pijn dat ik verdacht wordt van corruptie en schending van het ambtsgeheim. Deze zaak houdt me dag en nacht bezig. Ik ben een politieman in hart en nieren." Mohamed I. heeft 17 dagen vastgezeten en is op non actief gesteld, maar hoopt op een volledige vrijspraak zodat hij opnieuw bij de politie aan de slag kan.

Lees ook: Verdachte bekent moord op rapper Feis

Het Openbaar Ministerie eiste vrijspraak voor de corruptieverdenking omdat er geen bewijs is dat I. betaald is voor de informatie, maar neemt de computervredebreuk en het lekken wel ernstig op. De rechter is het hier mee eens. "Als je bij de politie werkt, moet je precies weten waar de grens ligt. U hebt die overschreden, met verschrikkelijke gevolgen. U had uw neef advies mogen geven, maar informatie verstrekken uit vertrouwelijke politiesystemen zonder dat te melden is verwijtbaar." Hij legde Mohamed I. een taakstraf van 68 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team