Zoeken

Uit Marokko vertrokken schip aangevallen in Golf van Aden

27 november 2023 - 21:00 - Marokko

©

Een Israëlisch schip, de Central Park, is in de Golf van Aden aangevallen door gewapende mannen. Het schip was vanuit de Marokkaanse havenstad Safi vertrokken en werd gered door het Amerikaanse oorlogsschip USS Mason na een noodoproep.

De aanval vond plaats nadat het schip het Suezkanaal op 22 november had gepasseerd. Volgens het Amerikaanse centrale commando verlieten vijf gewapende individuen het schip in een poging om te ontsnappen, maar gaven zich uiteindelijk over na een achtervolging door de USS Mason. De bemanning van het schip is veilig.

Lees ook: Spaanse en Marokkaanse zeemachten samen tegen maritieme piraterij

Tijdens de reddingsoperatie werden twee ballistische raketten afgevuurd vanuit gebieden in Jemen die gecontroleerd worden door de Houthi-rebellen, richting beide schepen. De raketten landden op ongeveer 10 zeemijlen afstand. Er is geen verdere informatie verstrekt over de aanvallers. De Houthi-rebellen, die steun krijgen van Iran, hadden eerder gedreigd het schip, eigendom van Zodiac Maritime van de Israëlische zakenman Eyal Ofer, aan te vallen als het niet zou afwijken naar de haven van Hodeida. Zodiac Maritime heeft laten weten dat de 22 bemanningsleden van verschillende nationaliteiten ongedeerd bleven.

Lees ook: Piraten laten Marokkaanse gijzelaars vrij

Sinds het begin van het conflict tussen Israël en Hamas op 7 oktober zijn er meerdere aanvallen gemeld in de wateren van het Midden-Oosten. Op 22 november werd een ander schip, de Galaxy Leader, gekaapt door Houthi-rebellen voor de kust van Jemen en omgeleid naar de haven van Hodeidah. Video’s tonen Jemenitische troepen van helikopters aan boord van het schip springen en Houthi-rebellen die de overname vieren met vlaggen van Jemen en Palestina.

Bladna.nl