Zoeken

Tussen Azië en Marokko: prijzen zeevervoer verdubbeld

7 januari 2024 - 21:00 - Economie

©

De kosten voor het zeetransport van goederen tussen Azië, met name China, en Marokko via de Rode Zee zijn in de afgelopen drie weken aanzienlijk gestegen, met een toename van 60 tot 100%.

Dit is het gevolg van aanvallen door Houthi-rebellen uit Jemen op commerciële schepen als teken van solidariteit met Palestina in het conflict met Israël in de Gazastrook.

Lees ook: Crisis in Rode Zee mogelijk voordelig voor Marokko

Sinds 15 december vorig jaar zijn de transportkosten voor een 20-voetscontainer van Shanghai naar Casablanca bijna verdubbeld, van 1450 naar 2800 dollar. Dit werd onthuld door Rachid Tahiri, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Expediteurs (AFFM). Hij gaf aan dat er pas half januari een mogelijke vermindering van de kosten verwacht kan worden.

Tahiri stelt dat deze situatie op de lange termijn een negatieve invloed kan hebben op de import en export van tomaten en vis. Hij herinnerde eraan dat ongeveer 15% van de wereldwijde maritieme handel via de Rode Zee verloopt, inclusief 8% van de graanhandel, 12% van de oliehandel en 8% van de handel in vloeibaar aardgas.

Lees ook: Uit Marokko vertrokken schip aangevallen in Golf van Aden

De regio is de afgelopen maanden in onrust gedompeld vanwege aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op internationale commerciële schepen, een gebaar van steun aan Hamas in het conflict met Israël in de Gazastrook. Vanwege deze onzekerheid hebben een twintigtal scheepvaartmaatschappijen besloten hun handelsschepen om te leiden via Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, wat leidt tot een extra reistijd van 10 dagen en een verhoging van de transportkosten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team