Zoeken

Repatriëring in Tetouan gestrande Spanjaarden

2 december 2021 - 17:00 - Marokko

©

Zeven Spanjaarden strandden in Marokko op maandag, na de sluiting van het luchtruim voor een periode van twee weken, om de verspreiding van de nieuwe Omikron-variant tegen te gaan. Zij kwamen op 27 november in Tetouan aan voor een paar dagen vakantie en zouden op 30 november terugkeren.

De zeven gestrande Spanjaarden zijn afkomstig uit Alicante. Ze begaven zich naar het Spaanse consulaat om een oplossing te vinden voor hun situatie. "Het enige wat ze ons vertelden was dat we onze luchtvaartmaatschappij moesten benaderen," klaagt Francisca Soler. Ze hebben ook zonder succes de Spaanse ambassade om hulp gevraagd. De zeven werknemers sloten zich uiteindelijk aan bij WhatsApp-groepen van in Tetouan gestrande Spanjaarden om op de hoogte te worden gehouden van eventuele repatriëringen.

Lees ook: Speciale vluchten om in Marokko gestrande Israëli’s te repatriëren

FGV, het bedrijf waar zij voor werken, heeft ook contact opgenomen met het consulaat om de situatie te deblokkeren en over hun terugkeer naar Spanje te onderhandelen. "Wij zijn essentieel personeel, vier van de mensen in onze groep zijn machinisten. Het is dan ook noodzakelijk dat wij naar onze posten terugkeren", aldus Teresa Ramón, een ander lid van de groep, die de proactieve houding van het bedrijf apprecieert.

Uiteindelijk kon het consulaat plaatsen voor hen regelen op een speciale vlucht. "Wij hebben 324 euro betaald voor tickets die normaal 120 euro kosten, maar er zijn mensen die 600 euro hebben betaald, zonder er zeker van te zijn dat ze zullen kunnen vertrekken, aangezien er ook een markt is van valse tickets", klaagt een ander. De groep werknemers moest deze donderdag aan boord gaan van een vlucht van Casablanca naar Murcia.

Lees ook: Spaanse vrouw met kinderen gestrand in Marokko

"We hadden via Sebta naar Spanje kunnen terugkeren, maar ook daar zijn de grenzen gesloten. Het is zo jammer," zegt Teresa Ramón, die betreurt dat de tijd tussen de aankondiging van de maatregel en de uitvoering ervan zo kort was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team