Zoeken

Wanhoop bij gestrande Marokkanen in het buitenland

26 december 2021 - 10:40 - Marokko

©

Veel in het buitenland gestrande Marokkanen zijn de wanhoop nabij na het besluit van de Marokkaanse autoriteiten om de opschorting van alle vluchten tot 31 januari 2022 te handhaven, omdat Omikron zich in Europa snel verspreidt.

Marokko heeft op 29 november zijn luchtruim voor twee weken gesloten, zodat duizenden buitenlanders op Marokkaans gebied en vele burgers in het buitenland niet naar huis konden terugkeren. Daarna werd de sluiting tot 31 december 2021 en vervolgens tot 31 januari 2022 verlengd.

Lees ook: Gestrande Canadezen genieten van trektocht in Marokkaanse bergen

TV5 Monde meldt dat de 30-jarige Omar op 4 december naar Casablanca zou terugreizen na negen jaar farmacologie te hebben gestudeerd in Spanje. Hij kocht zijn ticket twee maanden geleden, maar zit nu vast in Sevilla.

"Marokko heeft de terugkeer toegelaten van Marokkanen uit Portugal, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten die op 13 december een inreisverbod hadden gekregen. Dit is een maatregel (...) die alleen betrekking heeft op Marokkaanse burgers die werkelijk in Marokko wonen en het land onlangs hebben verlaten", aldus het comité voor de monitoring van Covid-19 in Marokko in een verklaring.

Omar ging naar het consulaat om zijn situatie uit te leggen. Het mocht niet baten. Hij benaderde ook Royal Air Maroc, tevergeefs. "Ik probeer zo weinig mogelijk uit te geven, maar ik weet niet hoeveel dagen ik het nog kan volhouden. Mijn ouders stuurden me vroeger geld via de bank, maar ik kan niet meer aantonen dat ik een student ben omdat ik afgestudeerd ben en de bank alle overschrijvingen verhindert", legt hij uit.

Lees ook: Groen licht voor Marokkanen die naar het buitenland willen reizen

Malika, haar man en hun zesjarige dochter vertrokken op 21 november van Casablanca naar Parijs. Hun terugkeer was gepland voor 10 december. Door de stopzetting van de vluchten zaten zij vast in de Franse hoofdstad. "Mijn dochter gaat in Marokko naar school en mist de lessen van de eerste klas. We zijn wanhopig," zegt ze.

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd dat het aantal nieuwe besmettingen in Marokko in een week tijd met 50% is opgelopen, en heeft benadrukt dat "het risico van een nieuwe besmettingsgolf zeer reëel is". Het is dus niet zeker of de vluchten na 31 december kunnen worden hervat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team