Zoeken

Marokkaanse nationaliteit: rechtszaak tegen Israëli’s hervat

27 oktober 2020 - 11:00 - Marokko

©

Tijdens een hoorzitting voor het hof van beroep in Casablanca zijn afgelopen woensdag meer details naar buiten gekomen in het onderzoek naar de vervalsing van officiële documenten waarmee Israëlische staatsburgers de Marokkaanse nationaliteit zouden hebben verkregen.

De Israëlische J.T. is afkomstig uit een Arabisch land en beantwoordde de vragen in de rechtbank in het Arabisch. Via de contactpersonen Amina B. en toeristengids Ali M. heeft hij geprobeerd om de Marokkaanse nationaliteit te verkrijgen, meldt Alyaoum24.

Volgens de Israëliër zou Ali M. hem om zijn paspoort en identiteitskaart hebben gevraagd, en tevens om een uittreksel uit het geboorteregister van zowel T. als van zijn vader. Vervolgens zouden de twee mannen zijn overeengekomen dat M. een commissiebedrag zou ontvangen voor deze dienst. Na vijf maanden zouden de Marokkaanse identiteitskaart en paspoort aan T. worden geleverd.

Gids Ali M. weerlegde deze verklaring en beweerde slechts als tussenpersoon tussen de Israëliër en Amina B. te hebben gefungeerd. Hij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de exacte activiteiten van de vrouwelijke verdachte. Op haar beurt beweerde B. dat zij de toeristengids slechts had willen helpen door hem 2000 dirham te betalen voor het afleveren van documenten bij verschillende administratieve kantoren. Ook vertelde zij geen geld van de Israëliër te hebben ontvangen.

Na deze drie verklaringen besloot de rechtbank om de Israëliër L.H. te horen. Deze man, net als J.T. afkomstig uit een Arabisch land, had daadwerkelijk de Marokkaanse nationaliteit verworven via dit door de Marokkaanse veiligheidsdiensten ontmantelde netwerk. De advocaat van H., Abdelkrim Mlih, maakte echter succesvol bezwaar tegen dit verhoor. De raadsman beargumenteerde dat zijn client alleen kon worden verhoord in de aanwezigheid van een tolk omdat zijn Arabisch niet goed genoeg is om zichzelf behoorlijk te kunnen verdedigen, meldt Alyaoum24. De volgende hoorzitting zal deze week plaats vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team