Zoeken

Israëliërs vragen massaal Marokkaanse nationaliteit aan

7 januari 2023 - 20:00 - Marokko

©

Meer dan twee jaar na de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël, doen veel afstammelingen van Joodse Marokkanen een aanvraag voor de Marokkaanse nationaliteit bij de consulaten van het koninkrijk in het buitenland.

Er loopt momenteel een enorme stroom aanvragen binnen in Marokkaanse consulaten vanwege afstammelingen van Marokkaanse Israëliërs die de Marokkaanse nationaliteit willen verkrijgen. Deze informatie wordt bevestigd door Serge Berdugo, secretaris-generaal van de Raad van Joodse Gemeenschappen in Marokko, in een interview met Medias24. "Steeds meer Israëlische, Europese, Amerikaanse en Canadese burgers, die afstammelingen zijn van Marokkaanse Israëliërs en het koninkrijk na zijn onafhankelijkheid verlieten, vragen de Marokkaanse nationaliteit aan in de Marokkaanse consulaten in het buitenland". Het gaat met name om tweede en derde generatie Israëlische expats van Marokkaanse afkomst.

Lees ook: Marokko: nieuw beleid voor Joodse gemeenschap verwelkomd

In totaal kunnen 800.000 Israëliërs de Marokkaanse nationaliteit verkrijgen. Daarnaast zijn er 200.000 Marokkaanse Joden die geëxpatrieerd zijn in andere landen waar zij de nationaliteit hebben verworven, met name in Europa, Canada en de Verenigde Staten. In totaal komen dus 1.000.000 Israëliërs in aanmerking voor de gegeerde Marokkaanse nationaliteit. "Een aanzienlijk aantal heeft het al verkregen. Het volstaat om bij de Marokkaanse consulaten, overal ter wereld, een dossier in te dienen met een Marokkaans familieboek en een identiteitskaart of paspoort waaruit blijkt dat de ouders of grootouders van de aanvrager Marokkaans waren," legt Serge Berdugo uit. Hij benadrukt dat de procedure veel sneller verloopt dan een naturalisatie in andere landen.

Lees ook: Marokkanen doen joods erfgoed herleven

De ambtenaar legt ook de juridische procedure uit die iedereen zonder administratieve documenten zou kunnen volgen om de Marokkaanse nationaliteit te verkrijgen. "Voor degenen die niet beschikken over administratieve documenten die aantonen dat ze Marokkaanse voorouders hebben, is het voldoende om een gerechtelijke procedure te starten bij de Rabbijnse rechtbank van Casablanca om een bewijs te verkrijgen, zoals een certificaat waarin de afstamming van de aanvrager als Marokkaanse jood wordt erkend. Deze procedure duurt zes maanden", aldus de secretaris-generaal van de Raad van Joodse Gemeenschappen in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team