Zoeken

Tamazight spreken voorwaarde voor Marokkaanse nationaliteit

14 januari 2023 - 20:00 - Marokko

©

De Marokkaanse nationaliteit zou binnenkort ook toegekend kunnen worden op basis van de kennis van het Tamazight. Dat is de wens van de Istiqlal-fractie in het Marokkaans parlement. De partij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend.

Een nieuw criterium zou kunnen worden toegevoegd voor mensen die de Marokkaanse nationaliteit aanvragen. Het betreft de beheersing van het Tamazight. De Istiqlal-fractie "heeft een wetsvoorstel ingediend dat de beheersing van de tweede officiële taal van het koninkrijk toevoegt als criterium voor naturalisatie".

Lees ook: Marokko veroordeelt bezoek Israëlische minister aan Al-Aqsa-moskee

De aanneming van deze tekst zou betekenen dat elke aanvrager van de Marokkaanse nationaliteit kennis van het Arabisch of het Tamazight moet hebben. Tot op heden is alleen kennis van het Arabisch verplicht. De regering en haar leider Aziz Akhannouch hebben al ingestemd met het wetsvoorstel, dat vanaf volgende week in het parlement zal worden besproken en goedgekeurd, meldt Le360.

Lees ook: Marokkaanse Nederlanders willen afstand doen van Marokkaanse nationaliteit

Men kan de Marokkaanse nationaliteit verkrijgen door de geboorte op het grondgebied van het land of het verblijf in Marokko, door de Kafala en door het huwelijk. "De verwerving van de nationaliteit is door de wet voorzien in drie gevallen: de geboorte van ten minste twee generaties in Marokko en hun verblijf, Kafala (artikel 9 van de Marokkaanse wet op de nationaliteit) en het huwelijk van een buitenlandse vrouw met een Marokkaan (artikel 10 van de Marokkaanse wet op de nationaliteit)".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team