Zoeken

Rechtbank Marrakech eist uitlevering voortvluchtige Koeweiti

1 april 2023 - 22:00 - Marokko

©

Abderrahmane Mohamed Samran Al-Azmi, een 24-jarige Koeweitse burger op het moment van de feiten, werd in 2020 beschuldigd van de verkrachting van een 14-jarig meisje in Marrakech en werd op borgtocht vrijgelaten met de belofte van zijn ambassade dat hij op het proces aanwezig zou zijn.

De verdachte is sindsdien Marokko ontvlucht en is nooit meer teruggekeerd. Zijn voorwaardelijke vrijlating was sterk aan de kaak gesteld door de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH).

Lees ook: Marokko: ambassade Koeweit reageert op vlucht Koeweitse pedofiel (video)

Om te voorkomen dat de verdachte blijft ontsnappen aan justitie, heeft de rechtbank van Marrakech besloten om terug te komen op het besluit van een vonnis bij verstek en eist de aanwezigheid van de Koeweiti op zijn rechtszaak. Omar Arbib, verantwoordelijke van de AMDH in Marrakech, heeft zijn tevredenheid geuit over deze beslissing en stelt dat bij een vonnis bij verstek, de verdachte aan zijn straf zou ontkomen.

Lees ook: Middenvelder Sofian Kiyine zwaargewond na vreselijk verkeersongeval (video)

Omdat Marokko en Koeweit beide het Verdrag inzake de rechten van het kind hebben ondertekend, vraagt de AMDH aan de Marokkaanse justitie om de uitlevering van de verdachte te eisen en de Koeweitse ambassade verantwoordelijk te stellen voor de belofte van twee jaar geleden. De volgende hoorzitting staat gepland op 14 juli 2023.

Bladna.nl