Zoeken

Spanje levert door Marokko gezochte crimineel uit

8 april 2023 - 21:00 - Wereld

©

De Spaanse justitie heeft de uitlevering bevolen van een 45-jarige Marokkaan die door Interpol wordt gezocht na het internationale aanhoudingsbevel van 22 september 2022. Hij werd afgelopen november gearresteerd in Roquetas de Mar (Almeria).

De verdachte is geboren in Dakhla in 1978 en wordt beschuldigd van het smokkelen van migranten via de Straat van Gibraltar. Hij zou zijn activiteiten vooral in 2017 hebben uitgevoerd, toen hij het vertrek van migranten uit de provincie Kenitra naar de Andalusische kust organiseerde, via de Straat van Gibraltar.

Lees ook: Nederland levert Marengo-verdachte uit aan Marokko

De verdachte werd gezocht door Interpol na een internationaal arrestatiebevel van de gerechtelijke autoriteiten van Kenitra. De Spaanse politie lokaliseerde hem in een schuilplaats in Roquetas de Mar (Almeria). Volgens de verdediging van de Marokkaan "verblijft hij legaal in Spanje, heeft hij een stabiel en bekend adres in Roquetas de Mar. Hij heeft ook altijd in Spanje gewerkt sinds hij een verblijfs- en werkvergunning kreeg, heeft geen antecedenten in het land en heeft een uitgebreide werkervaring".

Lees ook: Marokko en Nederland gaan vaker criminelen aan elkaar uitleveren

Marokko vraagt de uitlevering van de verdachte om hem te berechten voor het behoren tot een criminele organisatie en het aanzetten tot illegale immigratie in april en augustus 2017. Volgens het internationale aanhoudingsbevel hangt de Marokkaan een gevangenisstraf van 10 tot 15 jaar boven het hoofd, als de Marokkaanse justitie hem beschouwt als een recidivist. De strafkamer van de nationale rechtbank heeft zijn uitlevering aan Marokko toegestaan en de rechtbank van Tetouan voert een onderzoek naar de illegale immigratienetwerken waarmee hij verbonden zou zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team