Zoeken

Marokko eist uitlevering consulaire medewerker die 230.000 euro verduisterde

16 juli 2023 - 13:00 - Marokko

©

Hamid Chraite, voormalig Marokkaans consulaire medewerker in Barcelona, bevindt zich in een lastige situatie. Hij wordt bedreigd met uitlevering aan Marokko, een verzoek dat is goedgekeurd door de Spaanse Nationale Rechtbank.

Chraite wordt ervan verdacht 230.000 euro te hebben verduisterd, een bedrag dat afkomstig is van het uitgeven van paspoorten tijdens zijn ambtstermijn bij het consulaat van Marokko in Barcelona, van september 2017 tot december 2019. Hij werd op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het besluit van de strafkamer van de Nationale Rechtbank over zijn uitlevering, meldt El Español.

Lees ook: Voormalige Marokkaanse diplomaat consulaat Barcelona cel in

Tijdens een hoorzitting op 27 februari 2023 verzette Chraite zich tegen een uitlevering aan zijn thuisland. Het Openbaar Ministerie bevestigde dat de beschuldigde paspoortstempels had gestolen om ze te gebruiken voor nieuwe uitgiften, een handeling die werd vastgelegd door de bewakingscamera’s van het consulaat.

De Inspectiecommissie van de Algemene Schatkist van het Koninkrijk (TGR) bracht de vermeende misdaad van Chraite aan het licht. Hij werd daarop in Marokko aangeklaagd voor verduistering. Chraite dook in december 2019 onder toen hij begreep dat hij was betrapt. Hij werd later door de Spaanse politie gearresteerd en Marokko werd op de hoogte gebracht van zijn arrestatie via Interpol.

Het rapport van het Openbaar Ministerie vermeldt dat de vermeende misdrijven zijn gepleegd op Spaans grondgebied, met name op het Consulaat-Generaal van Marokko in Barcelona. Maar op basis van artikel 43 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Betrekkingen uit 1963, geniet Chraite diplomatieke onschendbaarheid, waardoor zijn vervolging in Spanje onmogelijk is voor handelingen verricht in het kader van zijn consulaire functies.

Lees ook: Visumfraude zet Spaans consulaat in Tanger in rep en roer

Het Openbaar Ministerie meldt ook dat Chraite zijn diplomatieke onschendbaarheid niet kan opgeven om een proces in Marokko te vermijden. Onschendbaarheid is een staatsprivilege dat alleen door de staat zelf kan worden ingetrokken. Daarom ligt de toekomst van de voormalige consulaire medewerker nu in handen van de strafkamer van de Nationale Rechtbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team