Zoeken

Nieuwe ontwikkelingen in zaak Spaanse pedofiel van Tanger

1 april 2023 - 16:00 - Marokko

©

Het Hof van Cassatie heeft de gevangenisstraf van acht jaar bevestigd, die in 2020 aan de Spanjaard Félix Ramos werd opgelegd wegens verkrachting en misbruik van minderjarigen. De Marokkaanse NGO ’Touche pas à mon enfant’ is blij met het vonnis en noemt het een rechtvaardige beslissing die eer doet aan de rechtsstaat.

De zaak Félix Ramos begon met een klacht van fraude, ingediend door een wereld-Marokkaan en een 19-jarige jongen. Deze laatste beschuldigde Ramos ervan hem te hebben verkracht toen hij 14 jaar oud was, in een hostel in Tanger. Félix Ramos werd bij zijn terugkeer uit Spanje gearresteerd. De rechercheurs ontdekten dat er meerdere andere Spanjaarden betrokken waren bij deze zaak, waaronder de oprichtster en voorzitter van de vereniging Ningún Niño sin Techo in Tanger, María Rodríguez Almendros, schrijft Hespress.

Lees ook: Marokko: 8 jaar cel voor Spaanse pedofiel in Tanger

De vereniging werd in juli 2020, de dag nadat de zaak uitbrak, door de Marokkaanse autoriteiten ontbonden. Hetzelfde jaar werd de hoofdverdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en een boete van 60.000 dirham ten voordele van de slachtoffers. Zijn straf werd afgelopen december door het Hof van Beroep van Tetouan teruggebracht tot 3 jaar, op grond van het feit dat hij "gezondheidsproblemen heeft die een medische behandeling zouden vereisen".

Lees ook: Spaanse celebrity in Marokko veroordeeld voor pedofilie

De vereniging die opkomt voor minderjarige slachtoffers van verkrachting besloot in te grijpen om de oorspronkelijke straf, die volgens de organisatie al ontoereikend was, te laten handhaven. "Dankzij de mobilisatie van onze leden en die van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), werd de zaak doorverwezen naar het Hooggerechtshof en werd het vonnis van acht jaar cel en een schadevergoeding van 60.000 dirham voor de slachtoffers, bevestigd", aldus voorzitter Najat Anwar van de vereniging Touche pas à mon enfant. Ze benadrukt dat "de strenge gerechtelijke uitspraak een voorbeeld is dat iedereen moet afschrikken die in de verleiding zou kunnen komen om laakbare handelingen tegen onze kinderen te verrichten".

Bladna.nl