Zoeken

Reactie VS op nieuw standpunt Spanje over Sahara

22 maart 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Verenigde Staten hebben gereageerd op het nieuwe standpunt van Spanje over de Sahara. Volgens Madrid "is het Marokkaanse autonomieplan de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het conflict".

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Verenigde Staten het eens zijn met Spanje, dat "het Marokkaanse autonomieplan beschouwt als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis om het conflict over de Sahara op te lossen", meldt Europa Press. Onder Trump hebben de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend in ruil voor de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël.

Lees ook: Na Marokko ook Spanje op punt van crisis met Algerije

Afgelopen vrijdag bevestigde de Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez in een bericht aan Koning Mohammed VI dat "Spanje het Marokkaanse autonomieplan beschouwt als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het geschil over de Sahara". Het was een gebaar van steun dat Rabat al lang van Madrid verlangde.

Lees ook: "Pedro Sánchez plooit voor Marokko en staat Sahara af"

Marokko reageerde op het bericht door te verklaren dat het de positieve houding en het constructieve engagement van Spanje in de kwestie van de Sahara ten zeerste waardeert. De twee landen hebben met de uitwisseling van verklaringen een einde gemaakt aan bijna een jaar van diplomatiek geschil over deze kwestie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team