Zoeken

Reactie Europese Unie op nieuw standpunt Spanje over Sahara

23 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

In een eerste reactie verklaarde de Europese Unie het nieuwe standpunt van Spanje in de Sahara-kwestie te steunen. Madrid "beschouwt het Marokkaanse autonomieplan als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor de oplossing van het geschil".

"De Europese Unie is verheugd over de positieve ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen tussen haar lidstaten en Marokko, die alleen maar gunstig kan zijn voor de uitvoering van het Europees-Marokkaans partnerschap in zijn geheel," verklaarde Nabila Massrali, woordvoerster van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, naar aanleiding van de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara.

Ook herhaalde Massrali dat de Europese Unie "de inspanningen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, om tot een eerlijke, realistische, pragmatische, duurzame en voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing te komen" steunt.

Daarnaast herinnerde Massrali aan de gezamenlijke verklaring van 27 juni 2019 aan het eind van de 14ᵉ bijeenkomst van de Associatieraad tussen Rabat en de Zevenentwintig, waarin "deze zelfde voorwaarden over de toekomst van de Sahara zijn opgenomen". De Europese Unie is verheugd over "de geloofwaardige inspanningen van Marokko" en "moedigt alle partijen aan dit voornemen na te streven in een geest van realisme en bereidheid tot compromis", aldus de woordvoerder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team