Zoeken

Sahara: Pedro Sanchez geeft "fouten" toe

31 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

Pedro Sanchez heeft de bijeenkomst van de Europese Raad over de energiecrisis bijgewoond, die vrijdag in Brussel is geëindigd. Hij had geen tijd om in te gaan op de spanningen binnen de Spaanse regeringscoalitie na het besluit van zijn regering om het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen.

In een brief aan Koning Mohammed VI van 14 maart heeft de Spaanse premier de steun van Madrid betuigd aan het autonomieplan van Marokko voor de Sahara, dat hij de "meest serieuze, geloofwaardige en realistische" oplossing voor het conflict noemde. Het besluit, dat op 18 maart door het koninklijk kabinet van Marokko werd aangekondigd en dezelfde dag door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares werd bekrachtigd, werd door de regerende coalitiepartijen en de oppositie afgekeurd.

Lees ook: Kan Marokko de Canarische Eilanden opeisen?

De PSOE-partij van Sanchez werd, zoals La Razon meldt, gedwongen de redenen voor de wijziging van het regeringsstandpunt over de Sahara-kwestie uit te leggen aan haar leden, met name aan de jongere aanhangers van de partij, die zeer gevoelig zijn voor de Sahara-kwestie. Dit volstond echter niet om de partij gerust te stellen.

De regering en de PSOE erkennen een gebrekkige communicatie over de kwestie, "fouten" en "tegenstrijdige berichten". Zij betwijfelden of het besluit op het juiste moment is genomen, ook al was de crisis met Marokko "onhoudbaar" geworden. Dit risico moest worden genomen, zegt de PSOE. Voor de Spaanse regering is Marokko een "partner" en was het noodzakelijk de samenwerking op migratiegebied te hervatten om de territoriale onschendbaarheid van Spanje te waarborgen en, vooral, de betrekkingen met de Europese Unie in stand te houden.

Lees ook: Zaak Ghali: Marokko staakt rechtszaak tegen Spanje

Bovendien verklaart de Spaanse regering dat Algerije het gascontract met Spanje niet zal opzeggen vanwege de veranderde situatie in de Sahara. Pedro Sanchez verscheen woensdag voor het Spaans parlement om de conclusies van de Europese Raad voor te leggen en de protesten van de oppositie te horen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team