Zoeken

"Pedro Sánchez plooit voor Marokko en staat Sahara af"

21 maart 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse regering schaart zich achter het door Marokko voorgestelde autonomieplan. Het is een historische beslissing in het buitenlands beleid van Spanje, dat zich altijd heeft verzet tegen de Marokkaanse zeggenschap over de Sahara, een voormalige Spaanse kolonie. Volgens de krant El Mundo is de Spaanse premier Pedro Sanchez "geplooid voor Marokko en heeft hij de Sahara afgestaan".

De beslissing markeert ’een nieuwe fase’ in de betrekkingen met Marokko, verklaren de Spaanse autoriteiten enthousiast. "Spanje is van mening dat een autonome status voor de Westelijke Sahara het meest serieuze, realistische en geloofwaardige voorstel is om tot een oplossing voor het conflict te komen", zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, vrijdag tijdens een persconferentie, enkele uren na een communiqué van het Marokkaanse koninklijk paleis waarin de verandering van standpunt van Spanje werd aangekondigd.

Lees ook: Polisario bekritiseert Spanje na wijziging standpunt over Sahara

Pedro Sanchez zal binnenkort naar Marokko reizen om de overeenkomst te formaliseren, na een eerste bezoek van minister José Manuel Albares, dat naar verwachting nog vóór 2 april zal plaatsvinden, aldus El Mundo. De krant benadrukt dat Spanje met deze overeenkomst een hoeksteen van zijn buitenlands beleid in de afgelopen 46 jaar opoffert, om zijn betrekkingen met het koninkrijk te herstellen. Spanje heeft zich van Franco tot José Luis Rodríguez Zapatero, altijd geschaard achter de resoluties van de Verenigde Naties die pleiten voor een onderhandelde oplossing tussen Marokko en het Polisario-front, de twee partijen in het conflict.

Marokko heeft het nieuwe standpunt van Spanje ten gunste van het autonomieplan voor de Sahara toegejuicht, maar het Polisario-front is niet blij met de beslissing en zegt dat "Spanje zwicht voor chantage en druk van Marokko. Het is een standpunt dat niet overeenkomt met de politieke en juridische verantwoordelijkheid van Spanje en dat het zijn rol bij de oplossing van het conflict zal bepalen".

Lees ook: Marokko "ruilt" Sebta en Melilla in voor Sahara

De ommekeer in het standpunt opent een "nieuwe fase" in de bilaterale betrekkingen met Marokko "die gebaseerd zijn op wederzijds respect", aldus de Spaanse Premier bij de aankondiging van de toenadering tot Marokko. Hij stelde de Spaanse regering graag samen wil werken aan "wederzijdse" doelstellingen, vooral bij het beheersen van de migratie rond de Middellandse Zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team