Zoeken

Sahara: Washington ontkent Spanje onder druk te hebben gezet

11 april 2022 - 15:00 - Wereld

©

Julissa Reynoso, ambassadeur van de Verenigde Staten in Spanje, ontkende de berichten over de druk die door de regering-Biden op Spanje zou zijn uitgeoefend om het standpunt over de Sahara te wijzigen. Madrid beschouwt nu "het Marokkaanse autonomie-initiatief als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het geschil".

"Wij hebben Spanje niet onder druk gezet om het standpunt over de Sahara te wijzigen. Spanje heeft zijn besluit zelf genomen", zei Julissa Reynoso in een interview met het dagblad La Vanguardia. Haar reactie volgt op de verklaringen van Igor Belayev, de Russische ambassadeur in Algerije. Deze had onlangs in een interview met de Algerijnse televisiezender Ennahar verklaard dat de wijziging van het standpunt van Spanje inzake de Sahara te wijten was aan "druk van bepaalde partijen", zonder de Verenigde Staten bij naam te noemen.

Lees ook: Washington speelde rol in verandering Spaans standpunt over Sahara

Op 18 maart heeft de Spaanse regeringsleider, Pedro Sánchez, in een boodschap aan Koning Mohammed VI benadrukt dat "Spanje het Marokkaanse autonomie-initiatief beschouwt als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het geschil over de Sahara". Een steunbetuiging die Rabat al lang van Madrid verlangde. Marokko reageerde door te zeggen dat het het positieve standpunt en constructieve engagement van Spanje in het Sahara-dossier ten zeerste waardeert. Met deze uitwisseling van verklaringen hebben de twee landen een einde gemaakt aan bijna een jaar van diplomatieke onenigheid.

Lees ook: Slotverklaring bezoek Pedro Sanchez aan Marokko

Als onderdeel van de hervatting van de betrekkingen tussen Madrid en Rabat bracht Pedro Sánchez op donderdag 7 april een officieel bezoek aan Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team