Zoeken

Schrijfster Safia El Aaddam klaagt racisme in Spanje aan

8 juni 2022 - 15:40 - Cultuur

©

De 27-jarige Marokkaans-Spaanse Safia El Aaddam is geboren in Tarragona. Van zodra ze doorhad dat ze zonder de Spaanse nationaliteit nooit haar stemrecht zou mogen uitoefenen, vroeg ze die aan. Onder meer om deze discriminatie aan de kaak te stellen publiceerde ze zopas haar eerste boek, getiteld "Dochter van immigranten" (Hija de inmigrantes).

Safia’s ouders zijn van Marokkaanse afkomst en kwamen 40 jaar geleden naar Catalonië. Safia zelf werd 27 jaar geleden geboren in Tarragona en vecht sinds haar 18e voor het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit om te kunnen stemmen. Ze heeft vandaag nog steeds geen Spaanse nationale identiteitskaart (DNI), maar zegt dat de procedure bijna is voltooid, meldt Huffington Post.

Lees ook: Marokkaan in Spanje slachtoffer racistisch geweld

In al die jaren dat ze niet kon stemmen was Safia zeer actief op sociale media. Onder de bijnaam "Dochter van immigranten", stelt ze op Instagram de discriminatie aan de kaak waarmee veel buitenlanders in Spanje te kampen krijgen. In 2019 lanceerde ze de campagnes "Ik geef je mijn stem" en "Stemmen is een voorrecht", die inwoners zonder stemrecht en Spaanse niet-stemmers samenbrengen.

Safia El Aaddam heeft zopas haar eerste roman gepubliceerd met de nogal suggestieve titel: ’Dochter van immigranten’. "Van jongs af aan besefte ik dat ik het etiket van migrantendochter had, omdat ik de status van immigrant heb geërfd, de wettelijke status en het sociale racisme ten opzichte van mijn ouders, ook al ben ik in dit land geboren," legt ze uit. "Je neemt een rol en verantwoordelijkheden op je die niet bij je leeftijd passen, de constante stress van de angst voor instellingen enzovoort. Als volwassene, zie je jezelf nog steeds als een hulpeloos meisje", aldus de jonge schrijfster.

Lees ook: Marokkaanse taxichauffeur slachtoffer racistische moord in Spanje

Safia klaagt in haar boek ook het institutionele racisme aan. "Als de zoon van een ’Moor’ Amazigh en Spaans spreekt, is hij niet genoeg geïntegreerd, maar wanneer de zoon van een Fransman Frans en Spaans spreekt, is dat een echte verdienste", betreurt ze. "We proberen onze wortels en cultuur te verloochenen om niet zoveel afwijzing en geweld te moeten ondergaan. [...] Het is op school dat de dochters van migranten en mensen van kleur het eerst te maken krijgen met geweld en discriminatie. Structureel is het systeem racistisch, dus het onderwijs is ook racistisch, en de leraren zijn racistisch", benadrukt Safia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team