Zoeken

Spanjaard riskeert celstraf voor racisme tegen Marokkaans meisje

1 april 2023 - 13:00 - Wereld

©

Een Spaanse man heeft zich racistisch gedragen tegenover een meisje van Marokkaanse afkomst. Ze was 10 jaar oud op het moment van de gebeurtenissen in 2020 in Siete Aguas. Het parket van Valencia heeft een gevangenisstraf van acht maanden geëist voor het vermeende haatmisdrijf.

De verdachte ontkende de feiten tijdens het proces dat woensdag werd gehouden. "Er was geen incident", zei hij tegen de openbare aanklager. In de aanklacht stelt het Openbaar Ministerie dat de verdachte op 30 november 2020 met zijn hond voor de plaatselijke school passeerde, waar het 10-jarige meisje wachtte op haar temperatuurmeting, als preventieve maatregel tegen Covid-19. "Met een vexatoire, racistische ingesteldheid en met de bedoeling haar in haar waardigheid te raken", zou de man zijn hond in de rugzak van het meisje hebben laten plassen, ook met het doel haar bang te maken, verklaart de officier van justitie".

Lees ook: Walid Regragui over racistisch incident: "In onze religie wordt ons vergeving geleerd"

Volgens de aanklacht had de man in het verleden racistische opmerkingen gemaakt, zoals "Moortje stront, ga terug naar je land" tegen de familie van het meisje. De verdachte is een gepensioneerde militair. Hij ontkende dit en beweerde dat het verhaal verzonnen was door de voorzitter van een vereniging van gepensioneerden, die samenspande met de familie van Marokkaanse afkomst. De beschuldigde ontkende ook elke vorm van "vijandigheid" tegenover "mensen uit een ander land" en benadrukte dat hij in het verleden als vrijwilliger les gaf bij een NGO die leerlingen van verschillende nationaliteiten had.

Tijdens de hoorzitting op woensdag vertelde het jonge slachtoffer, dat inmiddels 13 jaar oud is, dat de man een geschiedenis heeft van racistisch gedrag tegenover haar familieleden. "Hij spuugde op mijn moeder en zus en keek ons ook scheef aan", zei ze. Haar moeder bevestigde het incident en voegde eraan toe dat de verdachte eerder racistische scheldwoorden tegen het gezin had gebruikt en hen had gevraagd om terug te keren naar "hun land".

Lees ook: Middenvelder Sofian Kiyine zwaargewond na vreselijk verkeersongeval (video)

Susana Gisbert, aanklager voor haatmisdrijven, zei dat "het meisje perfect beschrijft hoe het incident plaatsvond, hij benaderde haar om een specifieke reden: haar migratieachtergrond", en voegde eraan toe dat een getuige, de vader van een andere student die "geen band heeft met de partijen", dezelfde versie aan de politie gaf. Het openbaar ministerie stelde dat dit een "duidelijke daad van vernedering" was. De verdediging van de beschuldigde vroeg om vrijspraak en oordeelt dat het racistische karakter van de daad niet is bewezen. "Als de hond per ongeluk heeft geplast, bied ik mijn verontschuldigingen aan", concludeerde de beklaagde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team