Zoeken

Marokkaanse docenten klagen racisme op Belgische school aan

27 september 2022 - 22:00 - Wereld

©

Pesterijen, vreemdelingenhaat en racisme zijn dagelijkse kost geworden van leerkrachten en schoolbegeleiders van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst in een publiek school in het Belgische Charleroi. Vijf van hen spreken zich uit.

Sarah, Marie, Nadia, Fatima en Nour (niet hun echte namen) beschrijven wat ze de afgelopen maanden hebben meegemaakt in de publieke school in Charleroi. De beschuldigingen zijn zeer ernstig. De slachtoffers spreken van pesterijen, vreemdelingenhaat en racisme. Sarah zou onbekwaam zijn, te laat zijn, zonder materiaal zitten en leerlingen hebben die duidelijk niet gewend zijn om te werken, volgens rapporten van de directie die ter beschikking van La Dernière Heure werden gesteld. Ze kreeg ook kritiek op haar manier van spreken. Maar de Federatie Wallonië-Brussel, die haar inspecteerde, feliciteerde haar voor haar werk.

Lees ook: Brussel: leerkrachten willen geen hoofddoek op school

Marie zegt ook dat ze werd lastiggevallen vanaf het moment dat ze het opnam voor Sarah. Ook Fatima is slachtoffer van intimidatie door de directie, met onophoudelijke sommaties om onbelangrijke zaken. Ze besloot het etablissement uiteindelijk te verlaten. "Ik moest bijeengeraapt worden. Ik werd uitgescholden, dag en nacht lastiggevallen, met sms’jes en e-mails om 10 uur ’s avonds, middernacht, 1 uur ’s nachts", vertelt ze. "Ik kreeg niets anders dan haat en kwaadaardigheid. De directie schopte me uiteindelijk uit de stage...", vertelt Nour, een oud-stagiaire in de school.

Volgens de geruchten mist de directie tact. Uit de getuigenissen van de slachtoffers blijken xenofobie en racisme. De directie van het onderwijscentrum en enkele personeelsleden zouden racistische opmerkingen hebben gemaakt tegen de slachtoffers van Noord-Afrikaanse of Arabische afkomst, getuige deze uitspraken: "Ik weet niet hoe het in jouw land is, maar in ons land [...]", "Als het je niet bevalt, ga dan naar huis", "Een Arabische lerares Frans, dat is niet gebruikelijk", "Die mensen", "Die andere Arabier neemt alleen mensen zoals zij aan", "Mensen zoals jij hebben geen opleiding", en andere.

Lees ook: Universiteit Antwerpen neemt maatregelen na uitspraken over Marokkanen

De vrouwen zijn echter in België geboren en hebben er altijd gewoond. De slachtoffers dienden een klacht in bij het stadsbestuur, maar kregen geen bevredigend antwoord. Wethouder Julie Patte neemt de beschuldigingen "zeer serieus". "De gevallen zijn onder mijn aandacht gebracht, het personeel heeft geklaagd over pesterijen en racisme, maar ik beschik ook over informatie van de directie en de administratie: de zaken liggen niet zo eenvoudig en daarom is de Federatie Wallonië-Brussel ingeschakeld om de zaken op te helderen", zei ze. Er wordt binnenkort een onderzoek ingesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team