Zoeken

Spaanse (88) veroordeeld voor racisme tegen Marokkaanse

28 september 2022 - 16:00 - Wereld

©

Voor het maken van racistische opmerkingen over een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst die een hoofddoek droeg in het gezondheidscentrum van de stad, heeft de rechtbank van het Spaanse Pravia (Asturië) maandag een 88-jarige vrouw veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 720 euro.

De Marokkaanse vrouw die de klacht indiende was op het moment van het incident in gezelschap van een andere jonge vrouw. Die werd ook door de 88-jarige geminacht. Beiden verklaarden in de rechtbank dat ze tevreden zouden zijn geweest met een "verontschuldiging, omdat het niet zover hoefde te komen. Maar niemand deed dat".

Lees ook: Marokkaan uit flat gezet in Spanje vanwege afkomst

Het slachtoffer zei dat ze een "zeer pijnlijk" moment beleefde en de racistische opmerkingen van de 88-jarige afkeurde. "Hier word je niet gedwongen de sluier te dragen. Als je het wilt dragen, ga dan naar je eigen land (...). Uw echtgenoten of echtgenotes bedreigen u om de sluier niet af te doen," zei ze tegen de Marokkaanse vrouw en haar metgezel. Ze had ook kritiek op het gezondheidscentrum waar beide vrouwen werden behandeld.

Lees ook: Klant uit bar in Spanje gezet wegens racisme tegen Marokkaan

Tegen de verdachte was een jaar gevangenisstraf en een boete van 1726 euro geëist. Na een akkoord tussen de advocaat en het openbaar ministerie werd dit bedrag verlaagd. Voorwaarde voor de overeenkomst was dat de verdachte de strafbare feiten toegaf, wat zij na aanvankelijke aarzeling dan toch deed. Die 80-jarige werd bijgestaan door haar zoon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team