Zoeken

Racisme dwingt Marokkaanse bakkerij in Frankrijk tot sluiting

29 juli 2023 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Mouhssine Zouine heeft zijn bakkerij "Dina l’amie du pain" in Saint-Marcellin in het Franse Isère gesloten, na meer dan een jaar dagelijks het slachtoffer te zijn geweest van racistische aanvallen.

De 43-jarige bakker van Marokkaanse afkomst vestigde zich twee en een half jaar geleden in de kleine stad en opende er zijn bakkerij. Op 18 juni sloot hij de deuren van de bakkerij definitief. Een jaar eerder deed hij in een video, die viraal ging op sociale media, verslag van dagelijkse racistische aanvallen: spuug, afval en uitwerpselen, urine op de winkelruit, enzovoort. Ondanks zijn aangiften, zijn de aanvallen, bedreigingen en beledigingen doorgegaan, vertelt hij aan Bondy Blog.

Lees ook: Marokkaans echtpaar sluit restaurant in Frankrijk wegens racisme

"Vanaf oktober 2021 werd het erger. Sommige mensen vielen me aan en vroegen me waarom ik Oosterse gebakjes maakte terwijl we in Frankrijk zijn. Anderen spotten met het feit dat een ’Arabier’ brood maakt. Op een dag zei een dame zelfs dat ze Marokkanen haat. Mijn ouders komen uit Marokko... Een andere keer vroeg een klant me om een ham en boter sandwich en een biertje, producten die ik niet aanbied, en toen schold hij me uit: "Wat voor een verdomde bakkerij is dit", vervolgt Mouhssine.

"Voor mij waren het kinderachtigheden (...) Maar de situatie werd erger... Sommige klanten vertelden me dat ze onder druk werden gezet om niet meer bij mij te kopen, een oproep tot boycot die snel effect had. Ik ging van 200 baguettes per dag naar 50". Een situatie die de Marokkaanse ondernemer zwaar trof. "Sinds februari ben ik veel gewicht verloren... Mentaal is het erg zwaar. Ik ben op de rand van een depressie. Ik leg liever de sleutel onder de deur om de weinige gezondheid die me nog rest te behouden."

Lees ook: Marokkaans koppel bestrijdt racisme met humor in Italië

Mouhssine Zouine klaagt de discriminatie van moslims in Frankrijk aan. "Ze worden beschuldigd van alle kwaad. Ik ben in Frankrijk geboren, ik ben er opgegroeid, ik heb geen banden met Marokko. Wanneer ik daarheen ga, ben ik net als elke andere toerist. Ik ben een immigrant aan beide kanten... Ik betaal meer belasting dan de meesten van degenen die me hebben beledigd. Maar ik word gezien als een Arabier die hier niet thuishoort. Gelukkig bleven sommige klanten me steunen, maar dat was niet genoeg".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team