Zoeken

Ahmed keert na 14 jaar terug naar Marokko vanwege aardbeving

27 september 2023 - 17:00 - Marokko

©

Ahmed Chaoui, een Marokkaan uit Mallorca, reisde naar zijn geboortestad Tanger, die hij 14 jaar lang niet had bezocht, om zijn familie op te zoeken en hulp te bieden na de dodelijke aardbeving die Marokko op 8 september trof.

De veertiger ging in 2000 bij zijn vader in Mallorca wonen. Hij paste zich snel aan en werkte als bouwvakker en later bij een autobedrijf voordat hij in 2011 een café opende. Na drie jaar verkocht hij de zaak. Tegenwoordig werkt hij in het Son Espases-ziekenhuis als onderhoudsmedewerker, meldt Ultima Hora. "Mijn leven is in Mallorca. Het is 14 jaar geleden dat ik niet meer naar Marokko ben teruggegaan. De dood van mijn vader heeft me geraakt en ik kon niet meer teruggaan," vertelt hij.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Maria helpt vrouwen bevallen middenin chaos

Vorige week accepteerde de 47-jarige man het aanbod van de EuroAfrica Foundation om met een voorraad voedsel naar Marokko te reizen. "In het begin was ik tegen, maar uiteindelijk heb ik vanwege de aardbeving ingestemd," verklaarde hij. Ahmed vertrok afgelopen vrijdag uit Mallorca met vier ton goederen voor de door de aardbeving getroffen gezinnen in Marokko. Bij zijn aankomst ging hij eerst naar Tanger om zijn moeder, die hij 14 jaar niet had gezien, en zijn zes broers en zussen op te zoeken.

Daarna reisde Ahmed door naar Rabat met zijn goederen, om de leden van de Kolna Maak-vereniging en de EuroAfrica Foundation te verwelkomen die vrijdagavond arriveerden. Ze begaven zich naar de meest afgelegen dorpen in de Hoge Atlas om de goederen uit te delen aan de slachtoffers. "Ze zagen er neerslachtig uit, maar ik vertelde hun dat we er waren om te helpen. Ik weet dat ze hun baan en huis hebben verloren, maar nu hebben ze de mogelijkheid om snel hutten te bouwen," vertelde hij.

Lees ook: Jonge pilote leidt noodhulpactie na aardbeving in Marokko (video)

De veertiger zegt te hebben geholpen bij de bouw van de tenten die sinds zaterdag zijn opgezet in het dorp Jorf, een van de zwaarst getroffen gebieden door de aardbeving. "Het voelde alsof ik mijn broers hielp [...] Als je deze mensen ziet, raak je diep ontroerd. Ik weet hoe dit soort werk gedaan moet worden en daarom ben ik hier," legt Ahmed uit, die met sommige slachtoffers heeft gesproken. De Marokkaan keerde maandag terug naar Palma, maar zijn hart bleef in Marokko. Hij beloofde snel terug te keren om zijn broeders te ondersteunen die onder de blote hemel slapen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team