Zoeken

Marokkaans echtpaar sluit restaurant in Frankrijk wegens racisme

9 oktober 2022 - 16:00 - Wereld

©

Audrey en Brahim werden na herhaalde bedreigingen en racistische beledigingen gedwongen hun restaurant in het Franse Fouvent-Saint-Andoche te sluiten. Bewoners en afgevaardigden van de stad probeerden hen op andere gedachten te brengen.

Sinds Audrey en Brahim het restaurant "Le Vannon" hebben overgenomen in het dorp Fouvent-Saint-Andoche, halverwege Dijon en Vesoul, zijn zij het slachtoffer van racistische aanvallen. Het echtpaar is ontmoedigd door de provocaties en bedreigingen en besloot met pijn in het hart het restaurant na negen maanden te sluiten. Nochtans hadden ze in korte tijd naam gemaakt en een plaats gevonden in deze landelijke streek.

Lees ook: Marokkanen gediscrimineerd op Kortrijkse huurmarkt (onderzoek)

"We doen 40 tot 50 tafels per dag. De inwoners van het dorp zijn blij dat ze het restaurant kunnen bezoeken zonder 15 of 20 kilometer te hoeven rijden. We organiseerden concerten waar meer mensen kwamen dan het dorp inwoners had. Dat werkt heel goed," vertelde Brahim aan France 3. Maar de burgemeester van het dorp, Alain Aubry, is het niet eens met de beslissing van het echtpaar. "We werken hard om onze landelijke gemeenschappen levendig te houden. We organiseren de 14e juli of de kerstmarkt samen met Audrey en Brahim."

De klachten van het echtpaar bij de gendarmerie zijn niet beantwoord. "De gendarmes namen ons serieus. Ze vertelden ons dat de mensen niet gevaarlijk zijn en dat we ons geen zorgen hoeven te maken," verklaarde Brahim. "Wij zijn van nature discreet. Ons doel is een eigen zaak te beginnen en voor onszelf te werken. We hebben geen problemen met de mensen van Fouvent. Het is een goed dorp. We zijn op niemand boos". Op 24 september organiseerden bewoners zelfs een bijeenkomst om het echtpaar te overtuigen toch te blijven.

Lees ook: Spaanse (88) veroordeeld voor racisme tegen Marokkaanse

Ook parlementsleden komen regelmatig langs om deze racistische pesterijen aan te klagen en de restauranthouders ervan te overtuigen niet te verhuizen. "Onze regio is niet racistisch. Ik vind deze zaak ronduit afschuwelijk", benadrukte Dimitri Doussot, voorzitter van de vereniging van omliggende gemeenten. Ook de prefect van het departement Haute-Saône, Michel Vilbois, kwam "om de restauranthouders te ontmoeten om hen te steunen en te proberen hen op andere gedachten te brengen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team