Zoeken

Aïcha El Wafi: een chaotisch leven en een terrorist als zoon

12 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

Aïcha El Wafi is de moeder van Zacarias Moussaoui, die in 2006 tot levenslang werd veroordeeld voor zijn rol bij de voorbereiding van de aanslagen op 11 september 2001 in New York. De gebroken moeder wil haar zoon niet achterlaten in de dodencel.

Aïcha werd op 12-jarige leeftijd in Marokko uitgehuwelijkt aan een gewelddadige man die haar mishandelde, niet voorzag in de behoeften van zijn gezin en haar regelmatig zwanger maakte. Haar nachtmerrie eindigde in 1971, toen ze 19 jaar was en Zacarias Moussaoui, de jongste van haar kinderen, pas 3 jaar oud. Ze werd gered uit deze chaotische situatie nadat haar man had geprobeerd haar van de 12e verdieping van hun flatgebouw in Mulhouse te gooien en het hoofd van een van haar dochters had opengeslagen.

Lees ook: Aicha El-Wafi: "Zacarias Moussaoui is onschuldig"

In 1979 verhuisde Aïcha naar Narbonne in het zuiden van Frankrijk. Daar ging ze aan de slag bij een telecombedrijf. Ze woont er nog steeds met haar kinderen. "In die tijd was Zacarias een lieve jongen... Mijn kinderen waren serieus en intelligent," vertelt ze aan Midi Libre. Ondanks goede schoolprestaties en een vriendin werd Zacarias tweemaal afgewezen: eerst bij het kiezen van een studierichting en daarna door de vader van zijn vriendin. Daarna ging hij naar Engeland om verder te studeren, waar hij uiteindelijk promoveerde.

Moussaoui vertrok toen naar de Verenigde Staten om "vlieglessen te volgen," zegt Aïcha, die in die periode het contact met haar zoon had verloren. Ze wist niet dat hij trouw had gezworen aan Al-Qaeda. "Kort voor 11 september kwamen agenten van de DST vragen of ik nieuws had van hem. Ik zei nee. Twee dagen na 11 september belde een van mijn dochters me: ’Zacarias is op tv, ze zeggen dat hij een terrorist is!’ Toen ik zijn foto zag, herkende ik hem bijna niet," vertelt ze.

Lees ook: Inbraak bij Aicha El Wafi, Zacarias Moussaoui’s moeder

Zacarias Moussaoui werd gearresteerd door de FBI en beschuldigd van een actieve rol in de voorbereiding van de aanslagen waarbij bijna 3000 mensen omkwamen. Aïcha vloog enkele weken later naar de Verenigde Staten in een poging om haar zoon te zien, zonder succes. Tijdens zijn proces, waarop ze aanwezig was, ontsloeg Zacarias zijn advocaten en "veroordeelde zichzelf". Aïcha is wanhopig en heeft haar zoon sinds 2006 niet meer gezien. Ze is bereid haar huis te verkopen om een advocaat in te huren die voor haar een bezoek aan haar zoon zou kunnen regelen. "Ik mis hem... Ik slaap al 22 jaar niet meer. Dit verhaal heeft mijn familie vernietigd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team