Zoeken

Postume huwelijk met Marokkaan: Frankrijk zegt ok, Marokko weigert

21 augustus 2023 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een Française die wanhopig probeert een postuum huwelijk te krijgen na het overlijden van haar man, een Marokkaan woonachtig in het Franse Saint-Laurent-du-Var, heeft een kleine overwinning behaald. Maar haar juridische strijd is nog niet voorbij.

Het postuum huwelijk was geweigerd door de Franse president maar de rechtbank heeft het besluit van het staatshoofd vernietigd, waardoor Henriette een nieuwe aanvraag kan indienen, meldt Var-matin. Maar deze kleine overwinning was van korte duur, omdat het Openbaar Ministerie in beroep is gegaan op grond van het feit dat de beslissing van de rechtbank niet conform is. Marokko, het geboorteland van de overleden man, erkent het postume huwelijk namelijk niet. "De regels van het internationaal recht verschillen," bevestigt Camille Charles, de advocate van Henriette. "De wetten van de twee landen spreken elkaar tegen en de jurisprudentie is niet erg duidelijk."

Lees ook: Verloofde overleden wereld-Marokkaan probeert postuum te huwen

Mustapha heeft zijn hele leven in Frankrijk gewoond en heeft 36 jaar samen geleefd met zijn partner. Het stel heeft twee kinderen. "We hebben genoeg bewijs dat hij hier thuishoort," stelt de advocate. Volgens Henriette is de beslissing van het Openbaar Ministerie een "onrecht", omdat het postume huwelijk in Frankrijk is toegestaan. Ze zegt deze beslissing niet te begrijpen, maar is verre van ontmoedigd. "Het heeft me niet ontmoedigd, ik zal doorgaan tot het einde," zegt ze vastberaden. Het hof van beroep in Aix-en-Provence zal over de zaak moeten beslissen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team