Zoeken

Marokkaans koppel bestrijdt racisme met humor in Italië

29 april 2023 - 09:00 - Wereld

©

De 26-jarige Raissa en haar man Momo (30), zijn één van de bekendste koppels op sociale media in Italië geworden. Het stel, van Italiaanse en Marokkaanse afkomst, gebruikt ironie en zelfspot als wapens om racisme in het land te bestrijden.

Hun echte namen zijn Raissa Russi en Mohamed Ismail Bayed. Raissa en Momo maken gebruik van sociale media om met humor kwesties aan te kaarten zoals integratie, culturele vermenging en wederzijds respect. De twee kennen elkaar sinds de middelbare school, maar begonnen enkele jaren na hun afstuderen te daten. Ze werden bekend op sociale media tijdens de eerste lockdown, toen ze ironische filmpjes op TikTok begonnen te plaatsen. Daarin vertelden ze over de moeilijkheden die ze in hun dagelijks leven ondervinden als gevolg van racisme.

Lees ook: Maryam Assakat, de Marokkaanse TikToker die haar passie voor boeken deelt

De video’s gingen snel viraal en het koppel reageerde met evenveel ironie op racistische commentaren op hun inhoud. Raissa en Momo gebruiken dit kanaal ook om de kwestie van het multiculturalisme aan te kaarten, aangezien de Italiaanse bevolking een steeds groter wordende buitenlandse gemeenschap uit verschillende landen omvat, waaronder ook Marokko. Marokkanen begonnen in de jaren tachtig naar Italië te emigreren. De familie van Momo arriveerde in 1998 in het land.

Lees ook: Marokkaanse Ayoub doceert Catalaans op TikTok

Het cultuurverschil zou juist een kans voor uitwisseling moeten zijn en geen beperking. Het paar vertelt over hun ervaringen. Zo vergezelt Raissa Momo tijdens de Ramadan en viert Momo de christelijke feestdagen met zijn vrouw. Bij deze gelegenheden koken de twee samen traditionele Italiaanse en Marokkaanse gerechten en delen de recepten op sociale media. Wanneer ze Marokko bezoeken, promoten ze de cultuur van het koninkrijk en geven ze zo veel mogelijk informatie om racisme te bestrijden.

Bladna.nl