Zoeken

Racisme bij Brusselse politie: zaak Adil zet aan tot actie

24 mei 2023 - 13:00 - Wereld

©

De vernietigende getuigenis van een politie-inspecteur in de zaak Adil Charrot, een 19-jarige jongeman die in april 2020 in Anderlecht overleed na een achtervolging door de politie, heeft de politiezone Brussel-Zuid aangezet tot een strijd tegen racisme en seksisme.

Na twee vergaderingen van het politiecollege van de zone om "de feiten grondig te bekijken", hebben de burgemeesters van Vorst, Anderlecht en Sint-Gillis besloten een actieplan op te stellen om alle vormen van racistische en seksistische uitlatingen binnen de politie uit te roeien, dat melden de gemeenten in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook: Hoe Adil overleed in een politieachtervolging in Brussel

"Vermeende opmerkingen en gedragingen worden zeer ernstig genomen wanneer ze bewezen worden en zijn onaanvaardbaar. Wij verbinden ons ertoe de uitlatingen en hun draagwijdte ten volle te meten," benadrukte de burgemeester van Vorst, Mariam El Hamidine van Ecolo, de huidige voorzitter van het politiecollege van de zone-Zuid.

"Wij hebben altijd racistische, discriminerende of seksistische uitlatingen van een minderheid van agenten in de zone veroordeeld, die tijdens tuchtprocedures onder onze aandacht worden gebracht. Dit is moreel en strafrechtelijk verwerpelijk", aldus Burgemeester Jean Spinette van Sint-Gillis.

Lees ook: Dood Adil: proces rellen in Anderlecht gaat door

Burgemeester Fabrice Cumps van Anderlecht is het daarmee eens. "Dagelijks worden er voortdurend inspanningen geleverd om onze politieagenten dichter bij de stedelijke realiteit van de wijken van onze Zone-Zuid te brengen. Met name door de aanwerving van nieuwe inspecteurs uit onze gebieden aan te moedigen. De hele dynamiek mag in geen geval worden ondermijnd door mogelijk individueel gedrag".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team