Zoeken

Dood Adil: proces rellen in Anderlecht gaat door

17 mei 2023 - 11:00 - Wereld

©

Het proces over de rellen die in april 2020 uitbraken in de Anderlechtse wijk Kuregem na de tragische dood van de 19-jarige Adil, is maandag van start gegaan en wordt woensdag voortgezet.

Op woensdag 17 mei gaat het proces verder met de slotpleidooien van de openbare aanklager, meldt La Libre. Maandag, de eerste dag van het proces, verschenen acht van de negentien verdachten voor het Brusselse gerechtsgebouw. Het proces begon met de ondervraging van de vermeende relschoppers. De verdachten worden beschuldigd van rebellie, maar ook van vandalisme (beschadiging van politievoertuigen, gooien van straatstenen en projectielen gericht op politieagenten), terwijl anderen worden vervolgd voor diefstal met geweld. Een van de verdachten wordt vervolgd voor mishandeling van een politieagente in een metrostation.

Lees ook: België: ontroerend bericht van oom Adil, die bij een achtervolging omkwam

De meeste aanwezige verdachten gaven toe aan de rellen te hebben deelgenomen. Ze bevestigden projectielen naar de politie te hebben gegooid, maar stellen dat ze het op de voertuigen hadden gemunt en niet op de politieagenten. "Er was een oproep om vreedzaam bijeen te komen, niet om te rellen. Maar je weet hoe dat gaat. Ik gooide met stenen en zo. Gelukkig heb ik niemand geraakt. Ik was me niet bewust van de gevolgen, dat geef ik toe," verklaarde een van de jongens.

Lees ook: VN-commissie vraagt onderzoek naar racistisch geweld Belgische politie

"Was dit een goed idee? Helemaal niet rechter, maar op dat moment geloofden we de feiten over Adil niet. We hadden geen goede reden om dit alles te doen, behalve dat er woede was," voegde een andere beklaagde daar aan toe. Gevraagd naar hun motieven, antwoordden de verdachten dat ze geen haat koesterden tegen de politie. "Was ik boos op de politie? Neen, alleen tegen de politieagent die Adil heeft vermoord", vatte een van de verdachten samen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team