Zoeken

België: Sinterklaas vervangen door Sidi Klaas?

16 november 2023 - 11:00 - Wereld

©

In het Belgische Sint-Gillis, heeft burgemeester Jean Spinette van de Socialistische Partij (PS) voor opschudding gezorgd door voor te stellen om ’Sint-Nicolaas’ te vervangen door ’Sidi Nicolaas’. Dit idee is gelinkt aan een partnerschap met Berkane, een Marokkaanse stad bekend om zijn clémentines.

In een interview met La Dernière Heure suggereerde Spinette dat het een manier zou kunnen zijn om verbinding te maken met de moslimgemeenschap in Sint-Gillis, aangezien velen van hen uit die regio komen.

Lees ook: Saïd Ahruil, schepen van Marokkaanse afkomst, verkozen in Sint-Gillis

Deze uitspraken werden met scepsis ontvangen door Yannis Bakhouche, de lijsttrekker van de MR in de gemeente. Hij interpreteerde Spinette’s voorstel als een afleidingsmanoeuvre van serieuzere problemen en benadrukte het belang van de katholieke traditie van Sinterklaas, die universeel is en alle kinderen aanspreekt, ongeacht hun achtergrond of geloof.

Na de controverse zag Spinette zich genoodzaakt zijn opmerkingen toe te lichten. Hij verzekerde dat zijn uitspraak humoristisch bedoeld was en benadrukte de gemengde tradities in Sint-Gillis, waarbij hij opmerkte dat Sinterklaas in werkelijkheid inclusiever is dan men denkt. Hij betreurde de onnodige controverse en verzekerde dat de viering van Sinterklaas in alle scholen van de gemeente gewaardeerd en gevierd zou blijven worden.

Lees ook: Ambachtslieden uit Fez schenken fontein aan Molenbeek

Bakhouche bleef echter kritisch. Hij wees op ernstigere problemen zoals toenemende veiligheidszorgen en mobiliteitsuitdagingen in de Brusselse gemeente. Hij bekritiseerde het huidige bestuur voor het niet effectief aanpakken van deze kwesties en riep op tot samenwerking om deze concrete problemen aan te pakken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team