Zoeken

Hasseltse sportschool schorst acht leraren vanwege racisme

20 april 2023 - 12:00 - Wereld

©

De GO! Next-sportschool in het Belgische Hasselt heeft besloten acht leerkrachten preventief te schorsen wegens racistische, homofobe en discriminerende uitlatingen in een WhatsApp-groep. De school voor secundair onderwijs zet hiermee 10 procent van het lerarenkorps op non-actief.

Collega’s van de geschorste leraren stoorden zich aan de discriminerende, racistische en homofobe uitspraken in een besloten Whatsapp-groep en stapten voor de paasvakantie naar de directie met deze informatie. Algemeen directeur Carlo Gysens ging meteen over tot het schorsen van zeven leerkrachten. Na de paasvakantie werd ook een achtste leerkracht op non-actief geplaatst, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Nederlandse politieagenten geschorst na racisme tegen Marokkanen

De scholengroep voert nu onderzoek naar het ongepaste gedrag. Volgens de betrokken leraren gaat het om slechte grappen die in de privé-context zijn gemaakt, maar daar is de directie het niet mee eens. Het gaat onder meer om seksisme, racistische memes en homofobie. "Dit is geen pedagogisch gepast gedrag", vertelde Gysens aan TV Limburg. "Daar gaat het voor mij heel erg over. We proberen het pedagogische project van het Gemeenschapsonderwijs naar voren te brengen en dat is duidelijk overschreden en daarom zijn we overgegaan tot die actie. Het gaat niet alleen over racisme, er spelen heel veel factoren. Het gaat over gedrag dat ontoelaatbaar is voor leerkrachten. Het is een triestige gebeurtenis."

Lees ook: Basisschool in België in opspraak door racistische lerares

De acht leraren moeten binnenkort voor de raad van bestuur verschijnen, die de mogelijkheid heeft om de schorsing te bevestigen of te annuleren. De raad van bestuur kan daarna een sanctie uitspreken of samen met de onderzoekscel vanuit de GO! Next-sportschool de zaak nog dieper uitspitten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team