Zoeken

Hoe Adil overleed in een politieachtervolging in Brussel

13 april 2021 - 12:40 - Wereld

©

Een jaar geleden overleed de 19-jarige Adil Charrot tijdens een politieachtervolging in Anderlecht. Naar aanleiding van deze gebeurtenis publiceerde De Morgen nooit eerder geopenbaarde getuigenissen van de agenten die bij dit fatale incident betrokken waren.

Eén jaar geleden, op zaterdag 10 april 2020, overleed Adil Charrot tijdens een politieachtervolging in Anderlecht en tot op vandaag is nog steeds niet duidelijk in welke omstandigheden dat kon gebeuren. De Morgen tekende getuigenissen op vanuit de verhoren van de betrokken agenten en geeft commentaar op bewakingsbeelden en foto’s van die bewuste avond.

Bruzz schrijft dat twee agenten van de Brigade Anti Criminaliteit van politiezone Zuid rond 20.45 uur besloten om twee bromfietsen te achtervolgen omwille van hun hoge snelheid en het late uur. "We zien dat zij zich omdraaien om te zien of we er nog zijn, en ze versnellen weer. Wij begonnen ons vragen te stellen over hun reisweg. Deze buurt is gekend voor criminele feiten, onder meer drugshandel, diefstallen met geweld en gestolen voertuigen".

Wanneer de bestuurders van de bromfietsen afscheid van elkaar lijken te nemen, beslissen de agenten een prioritaire oproep te doen via de radio, waarop vier politieploegen meteen reageerden. Waarom die oproep nodig was is nog steeds niet duidelijk. In de Dokter De Meersmanstraat zetten ze de achtervolging in, terwijl er een ander politievoertuig aankwam via de Nijverheidskaai. Bewakingscamera’s langs het kanaal tonen aan dat Adil op dat moment ongeveer 50 km per uur reed en werd gevolgd door de politiewagen die 70 km per uur reed. In een gebanaliseerde Opel Corsa plannen twee andere agenten op dat moment een wegversperring. "We dachten na over hoe we veilig een wegversperring konden maken zoals voorgeschreven door onze politieprocedures."

Op de tegenovergestelde rijstrook reed Adil achter een bestelbusje waardoor het de agenten in de Opel Corsa niet lukte om de wegversperring uit te voeren. "We dachten dit te doen nadat het busje was gepasseerd. We hadden geen tijd om dit manoeuvre uit te voeren, want toen de bestelwagen op ons afkwam, week de brommer achter de bestelwagen uit en raakte de zijkant van onze dienstwagen." Enkel één van de twee agenten in de Opel Corsa zegt Adil gezien te hebben. "Ik weet niet meer of ik heb geprobeerd hem te ontwijken. Ik had geen tijd om het ongeluk te vermijden. In feite zag ik gewoon een torso en een gedoofde koplamp." Adil overleed ter plekke. Op de politieradio is te horen dat een van de agenten in de Opel zegt: "We probeerden de weg te versperren ter hoogte van de Erasmusschool en hij is erin gevlogen."

Verkeersdeskundige Marc Van Lierde schreef in zijn rapport dat Adil tussen de 57,6 en 70,4 kilometer per uur reed, maar dit kon niet onderzocht worden omdat zijn brommer compleet beschadigd was na het ongeval. Volgens Van Lierde is het ook niet uit te sluiten dat de Opel van de politie naar links is uitgeweken, maar om dit te kunnen bepalen moest de positie van de bestelwagen die voor Adil stond vastgelegd worden. Het feit dat dit niet is gebeurd roept ook veel vragen op. De raadkamer neemt op 20 april een beslissing over de zaak.

Bladna.nl