Zoeken

Teleurstelling na afgelaste queer iftar in Borgerhout

24 maart 2023 - 19:00 - Wereld

©

Tijdens de maand Ramadan verbreken moslims na zonsondergang het vasten met de Iftar. Dit jaar was in Antwerpen een speciale Iftar gepland voor leden van de lgbtqia+ gemeenschap, maar na een sociale mediastorm met nare opmerkingen moest daarvan worden afgezien.

Het Borgerhoutse cultuurhuis De Roma en de Brusselse sociale organisatie Merhaba, hebben de queer iftar van vrijdag 31 maart om veiligheidsredenen geannuleerd, tot grote ontgoocheling van de lgbtqia+ gemeenschap. "Voor sommige moslims die geen deel uitmaken van de lgbtqia+ community, gaat deze combinatie in tegen hun geloof", schrijven ze in een gezamenlijke mededeling afgelopen dinsdag. "Uit tal van signalen leiden we af dat we de ’safer space’ niet kunnen garanderen", meldt De Morgen.

Lees ook: Jaouad Alloul vertelt over wil om meisje te zijn in nieuwe boek

Het is niet duidelijk uit welke hoek de signalen kwamen, maar woensdag rezen er vermoedens dat de bedreigingen vanuit de moslimgemeenschap zelf kwamen. De lgbtqia+-gemeenschap is ook bang voor een foute maatschappelijke discussie. Schrijver Hind Eljadid, die zelf queer en moslim is, vreest dat de de discussie herleid zal worden tot een probleem tussen de queer en hetero moslimgemeenschap. "Terwijl het echt niet over de volledige gemeenschap gaat", zegt ze.

Maar is het ook niet verkeerd om te ontkennen dat homoseksualiteit in de moslimgemeenschap vandaag nog steeds problematisch kan zijn. "Homohaat bestaat niet alleen in de islam, maar in religieuze conservatieve en extreemrechtse gemeenschappen in het algemeen. We leven vandaag nog niet in een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn. Incidenten zoals deze laten zien waarom events zoals Pride nog nodig zijn", aldus Eljadid.

Toch worden lgbtqia+-personen nog te vaak slachtoffer van fysiek geweld. "Het is heel belangrijk dat moslims uit de lgbtqia+-community een plek hebben waar ze zich niet hoeven te verstoppen en beide aspecten van hun identiteit kunnen vieren", zegt Eljadid. "Maar iftar is geen voetbalmatch. Met politie voor de deur los je het geweld niet op. Ik snap dat de organisatie een stapje terugzet op het moment dat die veiligheid in gevaar komt."

Lees ook: Aziz openhartig over homoseksualiteit in Poldermocro’s: "Alleen maar liefde gehad"

Lgbtqia+-activist en kunstenaar Jaouad Alloul is ook niet verbaasd dat het evenement geannuleerd moest worden. "Ik zag de aankondiging en hield mijn hart al vast. Ik hoopte dat het kon doorgaan, maar sociale media zijn een enorme echokamer. De queer iftars die al eerder georganiseerd zijn, waren altijd in gesloten kring." Politici en politie boden al snel hun hulp aan om ervoor zorgen dat de iftar veilig zou kunnen verlopen. Maar Alloul vindt dit nogal berekend. "De reactie van politici is een beetje opportunistisch. Jeugdwerkers die gesprekken wilden hebben met leden van de gemeenschap, kregen er lang het geld niet voor. Nu willen politici hier vooral hun eigen populariteit mee verbeteren."

Bladna.nl