Zoeken

Aziz openhartig over homoseksualiteit in Poldermocro’s: "Alleen maar liefde gehad"

27 december 2022 - 19:00 - Cultuur

©

In het BNNVARA-programma Poldermocro’s gingen zes jonge Marokkaanse Nederlanders naar het land van hun voorouders om te ontdekken in welke cultuur ze zich eigenlijk het meest thuis voelen. De 29-jarige Aziz was één van hen. Sinds het programma spreken wildvreemden hem op straat aan en wordt hij online overladen met ’love en support’.

Aziz Semhi uit Heiloo werd in 1993 in Rabat geboren en verhuisde als peuter naar Noord-Holland. Hij is trots dat hij zich in het televisieprogramma Poldermocro’s openhartig kon uitdrukken over zijn geaardheid. Bijna tien jaar geleden werd hij namelijk ook al eens gecast voor een real life-programma over Marokkaanse Nederlanders. "Maar net voor de opnames zouden beginnen in een villa in het buitenland, werd alles gecanceld. Nederland was er nog niet klaar voor, werd gezegd", vertelt hij aan NH Nieuws.

In 2022 was Nederland blijkbaar wel klaar voor een programma: begin dit jaar reisden zes jongeren met een Marokkaanse en Nederlandse achtergrond naar Marokko, op zoek naar hun identiteit. "Daar worstelen veel jongeren toch wel mee. Je bent Nederlands, maar ook Marokkaans, er zijn culturele en religieuze verschillen. Wat is je identiteit?" Het programma trok veel kijkers en Aziz ontpopte zich als een echte blikvanger, ook op sociale media. "Ik was altijd al wel anders. Een van de weinige allochtonen hier sowieso. En toen kwam ik er ook nog achter dat ik op mannen viel. Vooral binnen de Marokkaanse cultuur is dat nog een taboe."

De deelnemers hebben vaak gesprekken gevoerd over het de Islam en sommigen hadden het moeilijk met de homoseksualiteit van Aziz. "Die binnenkomst in het huis, dat was het aller spannendste", zegt hij. Maar inmiddels hebben de deelnemers een hechte band met elkaar opgebouwd en bleek zijn geaardheid niet echt een probleem. "In de Marokkaanse cultuur is het ook een beetje dat je elkaar laat leven. Er niet zoveel over wordt gepraat. En dat is eigenlijk ook wel prima."

Aziz is ook heel blij met de reacties van kijkers. "Ik heb echt alleen maar liefde gehad op mijn accounts. En het mooiste vind ik: als er ergens een negatieve reactie stond, namen mensen het voor me op. Mensen die ik jaren niet had gesproken, die dat helemaal niet hoefden te doen."

Bladna.nl