Zoeken

Jaouad Alloul vertelt over wil om meisje te zijn in nieuwe boek

16 maart 2023 - 22:00 - Cultuur

©

De Marokkaans-Belgische Jaouad Alloul is theatermaker, danser, zanger, activist en performer. Met de roman ’De meisje’, maakt hij nu ook zijn debuut als schrijver. Het betreft een fictief verhaal over een jongen die eigenlijk een meisje wil zijn, gebaseerd op zijn eigen leven.

Jaouad Alloul is onder meer bekend van de televisieprogramma’s The voice en De slimste mens ter wereld, maar natuurlijk ook van zijn voorstellingen en activisme. Daarnaast schreef hij samen met Gustaph het nummer ’Because of you’, waarmee België naar het Songfestival in Liverpool gaat. In 2021 vertelde hij in de voorstelling ’De meisje’, hoe hard hij heeft geworsteld met het uit de kast komen binnen de Marokkaanse gemeenschap in België. Over die ervaring gaat ook zijn debuutroman. In een recensie van Het Nieuwsblad krijgt de roman vier sterren.

Lees ook: Aziz openhartig over homoseksualiteit in Poldermocro’s: "Alleen maar liefde gehad"

’De meisje’ gaat over Idriss, het jongste kind van een Marokkaans gezin met zeven kinderen. Als kind wil Idriss een meisje zijn. Dat zou volgens hem de oplossing zijn voor zijn problemen. Hij zou jurken en hoge hakken kunnen dragen en gewoon verliefd mogen zijn op jongens. Hij weet dan al dat zijn geaardheid zal botsen met zijn familie en zijn geloof en bidt elke avond vergeefs tot god om genezing.

Wanneer zijn moeder op zijn vijftiende overlijdt gaan alle remmen los en kan hij het conflict met zijn familie niet meer uit de weg gaan. Idriss vertrekt naar Parijs en kan daar voor het eerst zichzelf zijn. Later zal hij teruggaan naar Antwerpen, het nachtleven induiken en veel coke snuiven. Idriss besluit te trouwen maar vervolgens ook om te scheiden. Pas vele jaren later zal hij contact opnemen met zijn vader. Ze voeren zware maar waardevolle gesprekken met elkaar.

Lees ook: Nederlands-Marokkaanse LHBTI-film werd al aan zeven landen verkocht

Het Nieuwsblad vindt dat Jalloul met zijn debuutroman een noodzakelijk boek aflevert. Het is een eerlijke en diepgravende vertelling over de zoektocht naar zichzelf en de worsteling met zijn culturele en religieuze achtergrond. ’De meisje’ is volgens de krant ook een moedig en hoopvol verhaal, waarin de schrijver laat zien hoe opgeblazen bruggen hersteld kunnen worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team