Zoeken

Controverse over Ramadanvriendelijk label in Brussel

10 april 2023 - 20:00 - Wereld

©

In Brussel lanceerden een twintigtal cultuurhuizen een ‘ramadanvriendelijk’ label om aan te geven dat bezoekers daar bijvoorbeeld kunnen eten en drinken tijdens de voorstelling. Daarnaast wordt er ook gewaarschuwd voor naakt- of geweldscenes. Maar met name de moslimgemeenschap vindt de stickers maar niets.

De Brusselse cultuurhuizen willen hun voorstellingen aan de hand van de ramadanvriendelijke labels toegankelijker maken voor moslims tijdens de vastenmaand. Toeschouwers mogen onder meer in KVS, Kaaitheater en de Beursschouwburg de zaal verlaten voor de iftar terwijl de voorstellingen bezig zijn, er is een stille ruimte om even te bekomen of te bidden en er zijn labels die het publiek moeten waarschuwen voor de inhoud van de voorstellingen. "Aandachtspunten zijn naaktheid, muziek, verbaal en fysiek geweld", schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Ook Belgische supermarkten vieren Ramadan

Vlaams minister Jan Jambon van Cultuur liet de cultuurhuizen via een brief weten dat hij de labels geen goed idee vindt. "Een dergelijke religieuze inmenging in de cultureel-artistieke praktijk lijkt me zeer problematisch." Hij vreest dat de labels juist voor méér vooroordelen en wederzijds wantrouwen zorgen. "En dat staat haaks op de ambitie van deze Vlaamse regering om segregatie tegen te gaan." Artistiek leider Michael De Cock van KVS vindt dit een ’non issue’. "Wij gebruiken al langer labels om toeschouwers te waarschuwen voor gevoelige inhoud of voor het gebruik van stroboscopen tijdens voorstellingen. Die labels hebben geen impact op onze producties. Het KVS is een inclusief stadstheater en let erop dat iedereen, ook moslims, zich welkom voelt", zegt hij

Lees ook: Voor sommigen betekent Ramadan oplichting

Maar moslims lijken het zelf ook maar niets te vinden. "Geen enkele moslim heeft hierom gevraagd", zegt Zeynep Balci, woordvoerder van Brussels minister-president Rudi Vervoort. "Ik verwacht dat men zich altijd inzet tegen islamofoob gedrag." Een aanbeveling van het Ramadan friendly charter stoort haar zelfs mateloos. "Houd de toiletten schoon, en zorg voor een gietertje of flesje water in elk hokje." "Is dit een grap?", vraagt ze. "Bemoeienis tot in het toilet!" Er is ook onvrede over de labels met inhoudelijke waarschuwingen. "Dat moslims content warnings nodig hebben bij een theatervoorstelling, is volledig bij de haren getrokken", zegt Youssef Kobo, opiniemaker en directeur van A seat at the table, een organisatie die kansarme jongeren in contact brengt met het bedrijfsleven. "De labels scheppen veeleer het beeld van de wereldvreemde moslim die niet weet wat hij mag verwachten als hij naar het theater gaat. Dit initiatief is paternalistisch en bepamperend."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team