Zoeken

Sahara: oproep van Algerije aan Marokko en de "SADR”

7 april 2021 - 16:20 - Wereld

©

De Sahara-kwestie blijft een belangrijk punt van zorg voor Algerije. De oosterbuur heeft Marokko en de "Democratische Arabische Republiek Sahrawi (SADR)" opgeroepen tot "rechtstreekse en serieuze onderhandelingen" om dit oude conflict op te lossen.

"Een persoonlijke VN-gezant is niet voldoende. Er moet een proces komen [...]. Wij blijven zeggen dat er rechtstreekse en ernstige onderhandelingen moeten komen tussen de partijen in het conflict, Marokko en het Polisario-front," verklaarde de Algerijnse minister Sabri Boukadoum van Buitenlandse Zaken zaterdag aan de pers op het Forum van de Economie van de Cultuur.

Hij herinnerde eraan dat zijn land al bijna twee jaar vraagt om de benoeming van een nieuwe gezant voor de Sahara en dat een twaalftal kandidaten die zijn voorgedragen om deze sinds 2019 vacante post te bezetten, "allen werden afgewezen door een partij in het conflict".

De kwestie van de Sahara staat op de agenda van de volgende bijeenkomst van de Veiligheidsraad die op 21 april wordt gehouden. De Algerijnse minister wees erop dat deze virtuele ontmoeting plaatsvindt in een "nieuwe context, die van de verbreking van het staakt-het-vuren" in november vorig jaar. Boukadoum verklaarde dat Algerije met de 15 leden van de Veiligheidsraad besprekingen over dit onderwerp is begonnen. Volgens hem is dit overleg deugdelijk, omdat het een belangrijke kwestie betreft, zowel voor de veiligheid van Algerije als voor de vrede in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team