Zoeken

Mogelijke nieuwe VN-gezant voor Sahara niet onomstreden

3 april 2021 - 20:20 - Wereld

©

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, wil de voormalige Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Luis Amado, benoemen tot speciale gezant voor de Sahara. Een voornemen waar niet alle leden van de Verenigde Naties (VN) blij mee zijn.

Een bron binnen de VN meldt dat Antonio Guterres zijn mede-partijlid van de Portugese Socialistische Partij ziet als een kandidaat die acceptabel zou zijn voor Marokko, de Polisario en de permanente leden van de Veiligheidsraad. Aangezien de kandidatuur van Amado nog niet officieel is bevestigd hebben Marokko en de Polisario nog niet op de voorkeur van Guterres gereageerd.

Het standpunt dat Amado heeft ingenomen over de Sahara-kwestie zal naar verwachting niet in goede aarde vallen bij de Polisario. Hij heeft zich in 2017 positief uitgelaten over de houding die Marokko had aangenomen om tot een oplossing voor het conflict te komen. "We moedigen alle initiatieven aan die erop gericht zijn een impasse te boven te komen met betrekking tot een probleem dat al lang bestaat. Het Marokkaanse initiatief, dat we positief vinden, past in dit perspectief", verklaarde hij op 17 april 2017 tijdens een officieel bezoek aan Rabat.

Bij eerdere geruchten in 2020 over de benoeming van de Roemeense oud-premier Petre Roman kwam Algerije nog in aanvaring met hun eigen bondgenoten van het Polisario-front. Waar Algerije wel kon leven met de Roemeen als VN-gezant voor de Sahara, was de Polisario fel tegen de benoeming van deze kandidaat.

Bladna.nl