Zoeken

Marokko beschuldigt Polisario en Algerije van ondermijning VN-missie in Sahara

24 april 2021 - 10:03 - Wereld

©

Marokko heeft de Polisario en Algerije in een brief aan de VN-Veiligheidsraad beschuldigd van de ondermijning van de VN-plannen om tot een duurzame oplossing voor de Sahara-kwestie te komen. Ze zouden met opzet het staakt-het-vuren blijven schenden om dit voor elkaar te krijgen.

De permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, meent dat Algerije en de Polisario "pure leugens en een vervalsing van de realiteit ter plaatse" gebruiken om het beeld te schetsen van een gewapend conflict waarbij Marokko vaak de agressor zou zijn.

Volgens Hilale probeert Marokko vanaf het begin van de crisis al om het staakt-het-vuren en de andere VN-regels te respecteren, maar is dit moeilijk gezien de provocatieve acties van Algerije en de Polisario. Volgens de VN-ambassadeur zijn deze twee partijen erop uit om de vredesinspanningen in de regio te ondermijnen.

"Deze verantwoordelijke positie van het Koninkrijk werd opnieuw bevestigd door Zijne Majesteit Koning Mohammed VI, aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, tijdens hun telefonisch interview op 16 november 2020", vertelt Hilale. Ook meldde hij dat Marokko "met geweld zal reageren in het kader van zelfverdediging, tegen elke bedreiging van zijn veiligheid en de gemoedsrust van zijn burgers".

De Marokkaanse VN-ambassadeur heeft ook zijn ongenoegen uitgesproken over de manier waarop Algerije en de Polisario de werkzaamheden van de Minurso-troepenmacht frustreren. Door beperkingen die zijn opgelegd door de Polisario aan de VN-troepen, kunnen ze niet goed worden bevoorraad en kunnen ze hun waarnemende taak niet uitvoeren volgens Hilale. Algerije zou meewerken aan deze ondermijning van de VN-missie. Ook vroeg Hilale aandacht voor de slechte humanitaire omstandigheden in de kampen van Tindouf. Veel mensen in de kampen zouden worden onderdrukt door de Polisario.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team