Zoeken

Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI: "Sebta en Melilla zijn Spaans"

11 juni 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Spaanse premier Pedro Sanchez, verklaarde woensdag voor het congres dat "er geen twijfel bestaat betreffende de Spaanse soevereiniteit over Sebta en Melilla". Hij zei dat hij hierover met Koning Mohammed VI had gesproken.

"Wij aanvaarden niet dat Sebta en Melilla bezette steden worden genoemd omdat het Spaanse, Europese en internationaal erkende gebieden zijn [...] Maar we moeten ook begrijpen dat Marokko dezelfde aandacht verdient als wij het hebben over kwesties die hen aangaan," zei Pedro Sanchez toen hij in het congres een uiteenzetting gaf over de vernieuwde betrekkingen met Marokko sinds de verandering van het Spaans standpunt over de Sahara.

Lees ook: Vox eist erkenning "Spaans karakter" Sebta en Melilla door Marokko

Pedro Sanchez voegde daaraan toe dat "de Spaanse soevereiniteit over Sebta en Melilla niet in twijfel wordt getrokken". Twee maanden na de ondertekening van de gezamenlijke verklaring op 7 april in Rabat, constateert hij positieve vorderingen, hoewel er nog steeds veel werk is aan de winkel. Dankzij de Spaanse verklaring betreffende de samenwerking, hebben de betrekkingen tussen beide landen volgens Sanchez een steviger basis gekregen. Hij vertelde dat hij aan Koning Mohamed VI had uitgelegd dat "de Spaanse soevereiniteit over Sebta en Melilla" een vaststaand gegeven is.

Wat de heropening van de landgrenzen in Sebta en Melilla betreft, benadrukte Sanchez dat smokkel niet langer zal worden getolereerd en dat het aan de Spaanse en Marokkaanse economische actoren is, om de beste route te kiezen voor hun handelstransacties, binnen een door de overheid vast te stellen juridisch kader.

Lees ook: Geen akkoord gevonden voor douane Sebta en Melilla

De Spaanse premier verklaarde verder ook nog dat de wijziging van het standpunt van Spanje ten aanzien van de Sahara een besluit is dat niet ingaat tegen de belangen van de Sahara, maar bijdraagt tot het zoeken naar een oplossing voor het conflict, die door alle partijen en in het kader van de Verenigde Naties, wordt aanvaard. Landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk of Duitsland delen het standpunt van Spanje, aldus Pedro Sanchez.

Bladna.nl