Zoeken

Poging tot moord op Spaanse politicus: Marokko verdacht

19 november 2023 - 16:00 - Marokko

©

In Madrid is de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras, voormalig voorzitter van de Partido Popular (PP) en oprichter van Vox, op 9 november het doelwit geweest van een moordaanslag. De Spaanse politie heeft een onderzoek geopend om de zaak op te helderen, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar een mogelijke "Marokkaanse betrokkenheid".

Vidal-Quadras werd beschoten toen hij zijn huis aan de Núñez de Balboastraat in het centrum van Madrid verliet. De schutter, die een helm droeg, zou te voet naar hem toe zijn gegaan, geschoten hebben en daarna zijn gevlucht op een motorfiets met een tweede persoon, naar verluidt een vrouw. Ok Diario vernam van politiebronnen dat de eerste bevindingen van het onderzoek wijzen op een terroristische daad, gepleegd door een "Marokkaanse groep met geopolitieke belangen in Spanje".

Lees ook: Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

De 78-jarige politicus, wiens leven niet in gevaar is, heeft aan onderzoekers gesuggereerd dat de aanval verband zou kunnen houden met zijn relaties met de Iraanse oppositie. Na onderzoek hebben de rechercheurs deze hypothese echter uitgesloten, waarbij zij benadrukken dat zij andere inlichtingendiensten hebben geraadpleegd en geconcludeerd hebben dat "er geen voorgeschiedenis is van dergelijke acties door Iraanse geheime diensten in Europa". Momenteel richt het onderzoek zich op een mogelijke "Marokkaanse netwerk" met een "duidelijk en direct" belang bij het beïnvloeden van de binnenlandse politiek van Spanje.

Lees ook: Arrestaties in Nederland voor lekken staatsgeheimen aan Marokko

Er rijzen vragen waarom Vidal-Quadras, een gepensioneerde politicus, en niet andere actieve politici zoals de belangrijkste leiders van de oppositie Alberto Núñez Feijoó of Santiago Abascal, het doelwit waren. Volgens de onderzoekers zou de moord op een iconische figuur als Vidal-Quadras echter meer impact hebben dan die op een actieve politicus. Het onderzoek is nog in volle gang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team