Zoeken

Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

21 juni 2023 - 13:00 - Wereld

©

Het Spaans hooggerechtshof heeft het besluit van het ministerie van Justitie bevestigd om de Spaanse nationaliteit te weigeren aan een Marokkaanse burger, die als een spion wordt beschouwd. De man zou verantwoordelijk zijn voor het controleren van de activiteiten van het Polisario Front in Spanje.

In een uitspraak van 2019 weigerde de administratieve kamer van de nationale rechtbank de nationaliteit aan de Marokkaan te verlenen op grond van zijn "samenwerking met de Marokkaanse inlichtingendiensten (DGST). Hij zou sinds 2010 verslag uitbrengen aan de dienst over de activiteiten van het Polisario Front en de Sahrawi-gemeenschap in Spanje", volgens een rapport van het Spaanse Inlichtingencentrum (CNI). De rechter is van mening dat de Marokkaan hiermee geen "blijk heeft gegeven van goed burgerlijk gedrag", in overeenstemming met de bepalingen van artikel 22.4 van het Burgerlijk Wetboek, meldt Sur.

Lees ook: Spaanse justitie weigert naturalisatie Marokkaanse "spion"

De Marokkaan verblijft echter al 22 jaar legaal in Spanje met zijn vrouw en twee kinderen, die wel over de Spaanse nationaliteit beschikken. Hij werd nooit gearresteerd door de politie en kreeg ook geen "administratieve sanctie". Het nationale hooggerechtshof is echter van mening dat het CNI-rapport, waarin staat dat hij een Marokkaanse spion is, voldoende is om hem de Spaanse nationaliteit te ontzeggen.

De Spaanse staatsveiligheid vermoedt dat Marokko achter het gebruik van Pegasus zit om de telefoons van Pedro Sanchez en de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, Fernando Grande-Marlaska en Margarita Robles, in 2021 te bespioneren. Ze constateren ook een groeiende interesse van de Marokkaanse inlichtingendiensten in de Sahrawi-gemeenschap in Spanje en de activiteiten van het Polisario Front, sinds Pedro Sanchez in maart 2022 de steun van Spanje uitsprak voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Lees ook: Spaanse journaliste werkte voor Marokkaanse geheime dienst

Het Spaans Hooggerechtshof heeft reeds de nationaliteitsaanvraag van verschillende Marokkanen afgewezen op grond van "spionage". Dit was het geval afgelopen september, voor een vermeende spion die in de Marokkaanse consulaten in Sevilla en Madrid zou hebben gewerkt. Maar ook in 2013 en opnieuw in 2020, voor twee aanvragers die in het Marokkaanse consulaat in Las Palmas en in Almeria zouden hebben gewerkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team