Zoeken

Mocro Maffia, een bloedige pied-à-terre in Spanje

13 mei 2024 - 10:00 - Wereld

©

De Mocro Maffia, een crimineel netwerk van Marokkaanse afkomst dat gespecialiseerd is in drugshandel en georganiseerde misdaad in België en Nederland, breidt geleidelijk uit naar Spanje. Na jarenlang actief te zijn geweest aan de Costa del Sol, is de bende nu ook actief in Barcelona en Madrid.

De Mocro Maffia vestigde voor het eerst de aandacht op zich aan de Costa del Sol in 2014, toen Samir Bouyakhrichan werd doodgeschoten in een restaurant in Benahavis, Malaga. Dit incident luidde een reeks liquidaties in van rivaliserende bendeleden, waaronder drugshandelaar Hamza Ziani, die werd gedood in een restaurant in Torremolinos, en Marco Yaqout, een drugsbaron in Marbella die in 2019 werd doodgeschoten. Yaqout was de neef van Naoufal Fassih, een van de grootste drugshandelaren in Nederland.

Lees ook: Mocro Maffia-lid opgepakt in Sebta na ontvoering

De afgelopen jaren is de Mocro Maffia ook steeds actiever geworden in Madrid en Barcelona, meldt El Debate. In oktober 2022 slaagden de Spaanse nationale politie en de Mossos d’Esquadra erin een eerste poging van de bende om zich in Catalonië te vestigen, te verijdelen. Een onderzoek dat in 2020 was geopend, leidde tot de ontdekking van de betrokkenheid van een in Catalonië woonachtige Nederlander bij een witwasnetwerk in Europa en tot de arrestatie van een van de moordenaars van de Nederlandse journalist Peter R. de Vries.

De Mocro Maffia wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanval op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras op 9 november vorig jaar in Madrid. Het onderzoek is nog gaande. Op 26 april werd een vrouw in Nederland gearresteerd die opdracht zou hebben gegeven voor de aanval. Ze zou Ayari Mehrez, een huurmoordenaar, hebben ingehuurd, die op zijn beurt zijn broer, een actief lid van de Mocro Maffia, vroeg om Alejo Vidal-Quadras te vermoorden. De huurmoordenaar miste. Vidal-Quadras raakte ernstig gewond aan het hoofd maar overleefde de liquidatiepoging.

Lees ook: Prinses Amalia terug in Nederland na bedreigingen Mocro Maffia

Op 20 maart werd een andere lid van de Mocro Maffia gearresteerd in de wijk El Príncipe in Ceuta, wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de ontvoering van leden van rivaliserende bendes. De criminele organisatie zou ook betrokken zijn bij de moord op Iraanse dissidenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team