Zoeken

Overvechtse broers Abdel en Rachid helpen ondernemende vluchtelingen

14 maart 2022 - 12:20 - Wereld

©

De broers Abdel en Rachid Harchaoui leiden samen Dok030, een bedrijf in Overvecht dat een brug slaat tussen ondernemerschap en onderwijs. Een paar weken geleden lanceerden ze ook het Landelijk Expertisecentrum Ondernemerschap Statushouders en Nieuwkomers (EOSN), een loket voor gemeenten die statushouders en nieuwkomers met bijstandsuitkering op weg willen helpen met het starten van een eigen bedrijf.

Een belangrijk deel van statushouders en nieuwkomers wil graag zelfstandig ondernemer worden. Zo ook de 34-jarige Achmed (om privacyredenen niet zijn echte naam). Hij vluchtte enkele jaren geleden uit Syrië, waar hij een goedlopend schildersbedrijf runde. In Nederland wilde hij weer iets beginnen, maar dat bleek niet zo makkelijk. "Al die regels. En de taal. Het was zo ingewikkeld!", vertelt hij. Achmed had ook geen laptop, waardoor het nog moeilijker was om de wetten en regels voor ondernemers onder de knie te krijgen. Hij vroeg uiteindelijk Abdel en Rachid Harchaoui om hulp. "De laatste 2,5 jaar zagen we steeds meer dat ook statushouders een eigen zaak willen beginnen", zegt Rachid in het AD.

Lees ook: Agent Karim vangt Syrisch jongetje op in Rotterdam

Soms loopt het helemaal mis voor hen, "met de bijbehorende ellende zoals met name depressies, ruzies, het gevoel niet begrepen te worden", zegt Abdel. Daarom lanceerden de broers een nieuw bedrijf, het Landelijk Expertisecentrum Ondernemerschap Statushouders. Een loket voor vluchtelingen, bedrijven en gemeenten die statushouders en andere nieuwkomers willen helpen bij het opzetten van een eigen onderneming.

EOSN is gegroeid uit een behoefte, zeggen Abdel en Rachid. Gemeenten missen vaak de expertise om deze doelgroep te kunnen helpen. "Signalen worden niet herkend. We weten dat een groot deel van de statushouders kiest voor zelfstandig ondernemerschap. Vaak hadden ze in hun land een eigen bedrijf. Als ze hier dan geen baan in loondienst willen, wordt gezegd: ’Ze willen niet werken’. Maar dat willen ze juist wel. Ze willen ondernemen. En ook als zzp’er kunnen ze heel goed personeelsproblemen bij bedrijven oplossen."

Lees ook: Haagse Soukaina helpt studenten die moeilijk aan baan komen

Abdel en Rachid begeleiden veel Syriërs, maar ook mensen uit Irak, Iran en Afghanistan. Daarbij is hun Marokkaanse afkomst een troef. "Wij spreken de taal, kennen de cultuur, het geloof en hun achtergrond", zegt Abdel. "Het zijn ook mensen die trauma’s te verwerken hebben. Daar moet je oog voor hebben. Je ziet echt opluchting als ze ineens het gevoel hebben dat ze begrepen worden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team