Zoeken

Verlamde Abdel bedreigd met uitzetting naar Marokko

10 mei 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Abdel, een Marokkaanse man met tetraplegie die in 2019 naar Frankrijk kwam met een toeristenvisum om behandeld te worden, wordt geconfronteerd met een verplichting tot het verlaten van het Franse grondgebied (OQTF). Zowel zijn asielaanvraag als zijn aanvraag voor een verblijfskaart op medische gronden, werden afgewezen.

De 38-jarige Abdel leeft in voortdurende angst om uitgezet te worden. Zijn droom om in Frankrijk een medische behandeling te ondergaan kan in een nachtmerrie veranderen.

Lees ook: Marokkaanse in VS krijgt 3,25 miljoen dollar na medische fout

Na in 2019 in Frankrijk te zijn aangekomen met een toeristenvisum, vestigde de Marokkaan, die lijdt aan de ziekte van Bethlem, zich in Bordeaux (Gironde). Abdel ligt in een gestandaardiseerde behandelingseenheid in het universitaire ziekenhuis van Bordeaux, waar hij een levensreddende behandeling krijgt, meldt Actu.fr. Hij zal niet langer van deze behandeling kunnen profiteren als de uitzetting doorgaat.

Lees ook: Medische primeur voor Marokko

Abdel vroeg asiel aan bij de Nationale Asielrechtbank (CNDA) en de Prefectuur van Gironde om een verblijfsvergunning te krijgen voor behandeling in Bordeaux. Zijn aanvraag werd echter afgewezen nadat zijn advocaten in februari 2022 een opschortend beroep hadden ingesteld, op grond van het feit dat hij het "niet kan rechtvaardigen in zijn land geïsoleerd te worden". "Het Franse Bureau voor Immigratie en Integratie (OFII), dat Abdel’s dossier door verscheidene artsen heeft laten onderzoeken, is van oordeel dat hij een passende behandeling kan krijgen in zijn thuisland. Maar voor Abdel zou naar Marokko terugkeren zijn "dood betekenen".

Bladna.nl