10 mei 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland
Abdel, een Marokkaanse man met tetraplegie die in 2019 naar Frankrijk kwam met een toeristenvisum om behandeld te worden, wordt geconfronteerd met een verplichting tot het verlaten van het Franse grondgebied (OQTF). Zowel zijn asielaanvraag als zijn aanvraag voor een verblijfskaart op medische gronden, werden afgewezen.
De 38-jarige Abdel leeft in voortdurende angst om uitgezet te worden. Zijn droom om in Frankrijk een medische behandeling te ondergaan kan in een nachtmerrie veranderen.
Lees ook: Marokkaanse in VS krijgt 3,25 miljoen dollar na medische fout
Na in 2019 in Frankrijk te zijn aangekomen met een toeristenvisum, vestigde de Marokkaan, die lijdt aan de ziekte van Bethlem, zich in Bordeaux (Gironde). Abdel ligt in een gestandaardiseerde behandelingseenheid in het universitaire ziekenhuis van Bordeaux, waar hij een levensreddende behandeling krijgt, meldt Actu.fr. Hij zal niet langer van deze behandeling kunnen profiteren als de uitzetting doorgaat.
Lees ook: Medische primeur voor Marokko
Abdel vroeg asiel aan bij de Nationale Asielrechtbank (CNDA) en de Prefectuur van Gironde om een verblijfsvergunning te krijgen voor behandeling in Bordeaux. Zijn aanvraag werd echter afgewezen nadat zijn advocaten in februari 2022 een opschortend beroep hadden ingesteld, op grond van het feit dat hij het "niet kan rechtvaardigen in zijn land geïsoleerd te worden". "Het Franse Bureau voor Immigratie en Integratie (OFII), dat Abdel’s dossier door verscheidene artsen heeft laten onderzoeken, is van oordeel dat hij een passende behandeling kan krijgen in zijn thuisland. Maar voor Abdel zou naar Marokko terugkeren zijn "dood betekenen".
Werknemers Nador en Driouch onbeschermd
Marokkaanse gendarmerie breidt luchtvloot uit na aardbeving
Koninklijk pardon cannabisboeren "voelt als een wedergeboorte"
Woede na stroomstoring tijdens Marokko-Gabon in Tanger
Laatste veerboot vanuit Al Hoceima vertrokken
Marokkaanse mode maakt statement in Utrecht
Laatste veerboot vanuit Al Hoceima vertrokken
Belgische Marokkanen kiezen voor definitieve terugkeer naar Marokko
Aya (12) zal dit jaar niet naar school gaan
Marokkaanse diaspora: extra druk in havens dit weekend!
Nederland heeft meer Marokkaanse orgaandonoren nodig
Terugreis Marokkaanse diaspora: wachtrijen, drukte en hoge prijzen
Grensovergang Melilla: tot 10 uur wachten!
Marhaba 2024: chaos bij grensovergang Sebta