Zoeken

Loodgieter Anouar is hit op sociale media

23 maart 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Haagse ondernemer Anouar Otmane begon op zijn zestiende te werken als loodgieter en had op zijn 23ste al een eigen bedrijf. Dankzij zijn populaire ’how to’ filmpjes op sociale media is de Marokkaanse Nederlander één van de bekendste loodgieters van Nederland.

De 39-jarige ondernemer plaatste op een dag voor de fun een filmpje over werkzaamheden in een keuken op YouTube. Tot zijn grote verbazing werd dat door 1 miljoen mensen opgepikt. "De eerste keer dat ik een filmpje plaatste was ik in een melige bui. We hadden nog één dag werk op een school en ik dacht: laten we dat filmen. Dat filmpje heb ik pas zes maanden later online geplaatst. Toen ik later keek, bleek het een miljoen views te hebben. In eerste instantie haalde ik er mijn schouders over op. Ik wist toen nog niet hoe sterk sociale media was. Ik vond het eerst ook helemaal niks voor mij. Maar nadat ik nog een filmpje had geplaatst, zag ik dat het werk oplevert. Toen ben ik wekelijks filmpjes gaan maken. Ik merkte dat mensen het erg leuk vonden", zegt Anouar Otmane in het AD.

Lees ook: TikTok dol op Nederlandse les van Brusselse Najib alias MrNash

Zijn succes op YouTube levert hem sindsdien veel werk op. "Ik moest opdrachten weigeren, met pijn in mijn hart. Maar ik kan niet meer werk aannemen dan ik aan kan. Het grappige is: de mensen hebben het gevoel dat ze je kennen. Als ik bij iemand voor het eerst thuiskom, hoor ik: hé Anouar, kom binnen. Alsof ze me al jaren kennen. Ze dollen met me en maken grapjes."

De Marokkaanse Nederlander bleek vorig jaar lymfeklierkanker te hebben. Door zijn gezondheidsklachten was hij een tijd lang minder actief op YouTube en moest hij veel opdrachten annuleren. "Omdat ik ziek werd, heb ik veel werk moeten annuleren en personeel moeten wegsturen." Hij rondde vorige week zijn behandeling af en moet over drie maanden nog een scan laten uitvoeren, maar kijkt door deze ervaring nu al anders naar het leven. "Je ziet op zo’n moment heel scherp wat belangrijk is in het leven: en dat zijn mijn kinderen en familie. De rest is bijzaak." Anouar deelde de ervaringen met zijn ziekte nog niet met zijn volgers, maar heeft zijn behandeling wel gefilmd. Hij is van plan om dit later te publiceren.

Inmiddels is Otmane weer volop bezig met zijn werk en zijn video’s. Hij wil mensen leren hoe ze zelf kunnen klussen en toont daarom ook het gereedschap dat hij gebruikt. Soms wordt hij gesponsord, maar hij maakt altijd zelf zijn materiaalkeuze. "Ik werk alleen met dingen waar ik achter sta, want ik wil mensen niet voorliegen. Vooral video’s waarin je mensen iets leert, waar mensen wat van opsteken, doen het goed. Die video’s moeten ook humor bevatten. Ik krijg best veel berichten van mensen, die zeggen: ik heb helemaal niks met dit vak, maar ik vind jouw video’s gewoon leuk."

Lees ook: Samir, van migrant tot bekende influencer

Op dit moment is er een enorme vraag naar vakmensen en kan je er daarom ook aardig wat mee verdienen. Anouar verdient ook wat met zijn filmpjes op YouTube en toch blijft hij gewoon in zijn oude wijk wonen. "Ik ben gewoon een simpele jongen. Mijn moeder woont ook in de Schilderswijk. Voor mij is het belangrijk om in haar buurt te wonen. Ik ben ook tevreden met wat ik nu heb. Ik heb een leuk huis, leuke buren. Wat wil je nog meer?"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team