Zoeken

Haagse Soukaina helpt studenten die moeilijk aan baan komen

6 mei 2021 - 19:40 - Wereld

©

Soukaina Hallouzi en andere HRM-studenten van de Haagse Hogeschool gaan jonge professionals die moeilijk aan een baan kunnen komen een duwtje in de rug geven. Ze gaan afgestudeerden helpen met het opdoen van werkervaring, zodat ze hun kansen op een betaalde baan vergroten. Met name biculturele studenten hebben het moeilijk om toegang te vinden tot de arbeidsmarkt.

De Marokkaans-Nederlandse Soukaina Hallouzi uit Den Haag is één van de studenten in het project. Ze weet zeer goed wat het betekent om geen stage te vinden. Dat lukte haar vorig schooljaar niet vanwege haar afkomst en haar keuze voor het dragen van een hoofddoek. "Ik heb bij een stuk of 20 bedrijven gesolliciteerd, maar kreeg nergens een kans. Bij Young Capitals had ik wel een leuk gesprek en leken ze enthousiast. Maar vervolgens kreeg ik een telefoontje met de mededeling: ’Je bent het niet voor ons’." De 21-jarige Hallouzi startte in afwachting van een stage reeds met de vakken van het derde jaar. "En toen dacht ik ook: hoe groot is de kans als ik dadelijk ga solliciteren voor een baan als ik niet eens een stage kan krijgen?" Ze was dan ook meteen enthousiast toen de Stichting StartUpYourLife en HireUp haar vroeg deel te nemen aan een project om andere jongeren te helpen met het vinden van een baan. "Ik dacht: misschien kan ik hier ook zelf wat van leren?"

Hbo-studenten met een migratieachtergrond hebben drie keer minder kans op het vinden van een baan dan hun witte studiegenoten. Uit een enquête van het CBS blijkt dat de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen in het derde kwartaal van vorig jaar 9,6% bedroeg, tegenover 3,3% bij anderen. Daarnaast verwacht het Centraal Planbureau dat werklozen en afstuderende studenten de komende jaren ook de gevolgen gaan voelen van de coronacrisis, schrijft het AD.

Sociaal ondernemer Mourad Ouari begon met StartUpYourLife en HireUp, omdat hij wil bijdragen aan een oplossing voor dit probleem. "Ik heb het zelf meegemaakt in 2014", vertelt hij. Ouari was toen vers afgestudeerd als bedrijfseconoom bij Inholland in Rotterdam en kon nergens een baan vinden. "Ik kwam toen op 24-jarige leeftijd in een uitkering terecht." Net zoals veel afgestudeerde leeftijdsgenoten met een migratieachtergrond. Ouari besloot om zelf te gaan ondernemen en heeft inmiddels zo’n 25 man in dienst. Hij wil anderen in dezelfde situatie helpen. "Ik neem mensen aan en geef ze een kans. Ik zeg ook tegen ze: ’Bewijs het maar. Laat diegenen die je niet hebben aangenomen spijt krijgen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team