Zoeken

Agent Karim vangt Syrisch jongetje op in Rotterdam

17 september 2021 - 10:00 - Wereld

©

Een 11-jarige Syrische vluchteling meldde zich maandagochtend bij het hoofdbureau van de politie in Rotterdam. De jongen reisde helemaal alleen naar Nederland. De Marokkaans-Nederlandse politieagent Karim Agelfi nam de jongen onder zijn hoede.

De 54-jarige politieagent Karim Agelfi heeft al heel wat meegemaakt bij de vreemdelingenpolitie, maar de gebeurtenis van maandagmorgen was toch bijzonder. Om 11 uur werd hij gebeld met de vraag of hij naar het hoofdbureau van de Rotterdamse politie wilde komen, omdat een Syrisch jongetje, die enkele Arabisch spreekt, alleen op de stoep stond. Agelfi is geboren en getogen in Rabat en spreekt vlot Arabisch. Eenmaal op het bureau begrijpt hij dat de jongen een zware reis achter de rug heeft. "Hij is van Syrië naar Albanië gebracht en vervolgens alleen naar Nederland gekomen," zegt Agelfi in het AD.

Lees ook: Nederland wil Syrische kinderen van Marokkaanse vrouw uitzetten

De politieagent probeerde contact te leggen met de jongen. "Het begin van het gesprek verliep erg stroef. Het jongetje was heel emotioneel, ontdaan nog van die lange reis, zonder ouders. Telkens als ik naar zijn vader en moeder vroeg, werden zijn ogen nat." Agelfi probeerde de jongen op zijn gemak te stellen, wat lukte toen hij een grapje maakte. Het kind haalde toen en papiertje uit zijn rugzak "Er stonden twee telefoonnummers op. Het nummer van zijn vader, ver weg in Syrië, en het nummer van zijn oom, uit de regio Rotterdam." Agelfi nam contact op met de oom van het Syrische jongetje, die op de hoogte was van de reis van zijn neefje naar Nederland. "Hij had al tien dagen geen contact meer met hem gehad en maakte zich grote zorgen."

Lees ook: Ruim helft asielzoekers in Marokko komt uit Syrië

Agelfi wilde toch van de jongen zelf ook horen waar hij naartoe wilde. "Wil je naar een instelling, of naar je oom?" vroeg hij hem. "Je weet nooit of die relatie tussen die twee wel goed is. Je moet als agent in dit soort gevallen altijd doorvragen." Hij wilde naar zijn oom. Het weerzien was emotioneel. "De tranen vloeiden rijkelijk", zegt Agelfi. "Je bent niet alleen agent, maar ook mens. Dit raakt mij diep. Dat jongetje is deze maand pas 11 jaar geworden, maar heeft al zoveel angstige momenten gekend. Ik hoop dat hij nu zijn rust vindt bij zijn oom. Hij was erg bang om meteen teruggestuurd te worden naar zijn vaderland." Agelfi heeft moeite om ouders te begrijpen die hun kind zo’n gevaarlijke reis laten maken. "Kun je nagaan hoe groot de wanhoop van die ouders in dat verscheurde land is."

De Stichting Nidos, een organisatie die minderjarige vluchtelingen opvangt, vraagt in dergelijke gevallen gewoonlijk de voogdij aan. Ze proberen dan de ouders te traceren, zorgen voor opvang, regelen een school en zetten de asielprocedure in.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team