Zoeken

Oum Kalthoum blijft voortleven in harten Marokkanen

7 mei 2022 - 15:00 - Cultuur

©

De diva Oum Kalthoum behoudt 47 jaar na haar dood, een bijzondere plaats in de harten van Marokkaanse muziekliefhebbers. Ze blijven naar haar liederen luisteren, die een authentieke hulde zijn aan de muziek.

Zoals het Egyptische dagblad Al Ahram meldt, kon zowel de tijd als de technologische ontwikkeling niets veranderen aan de artistieke erfenis van Oum Kalthoum. De diva van het Arabische lied, is tevens bekend als de Ster van het Oosten. Het Marokkaanse persbureau MAP heeft het radiostation "Oum Kalthoum, Kawkab Al Sharq" (Ster van het Oosten) opgericht, dat haar songs de klok rond uitzendt om dit erfgoed in stand te houden en in het geheugen van de Marokkanen te verankeren.

Lees ook: Dounia Boutazout zingt Oum Kalthoum en doet dat goed

Toen ze in 1968 Marokko bezocht, trok Oum Kalthoum een grote menigte, aldus het dagblad Al Ahram. Ze gaf toen een reeks concerten in het koninkrijk. De zangeres was bijzonder ontroerd door het warme onthaal dat zij kreeg van wijlen Koning Hassan II en het Marokkaanse volk. Volgens MAP "heeft Oum Kalthoum grootse werken gepresenteerd die een radiostation verdienen dat aan haar is opgedragen om haar onsterfelijke kunst te eren".

Lees ook: Sofia Essaidi speelt rol Oum Kalthoum

De diva behandelde in haar liedjes de liefde in al haar vormen, het nationalisme, de natuur en de menselijke emoties tot in de fijnste details. Zij was een bron van inspiratie voor vele Arabische componisten, zoals Rayad Assanbati, Mohamed Abdelouhab Baligh Hamdi, Zakaria Ahmad, Mohamed Al Qasabji, Mohamed Almouji en anderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team